• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
2017 рік

Мінмолодьспортом підведено підсумки щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України у 2017 році

На виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 р. № 1045 "Про затвердження Порядку проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України" та розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2017 р. № 275 "Про затвердження середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік" з 2017 року започатковано проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України серед учнівської та студентської молоді, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб, а також для громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах.

За інформацією, що надійшла від заінтересованих органів виконавчої влади, обласних та Київської міської державних адміністрацій у тестуванні взяло участь 2,5 млн. осіб, що складає 6 % від загальної чисельності населення країни (показник чисельності населення України за даними Держстату станом на 01.10.2017 з урахуванням осіб віком від 0 до 10 років та осіб з інвалідністю).

З метою спрямування діяльності навчальних закладів на фізичний розвиток учнівської та студентської молоді було організовано проведення тестування в 15,0 тис. навчальних закладах. Кількість осіб, які допущені до тестування, складає майже 2,1 млн. чоловік, або 50 % від загальної кількості учнівської та студентської молоді.

За рівнями фізичної підготовленості високий рівень має 570,8 тис. осіб, або 27,4 % до загальної кількості осіб, які допущені до тестування, достатній рівень – 757,0 тис. осіб, або 36,3 %, середній рівень – 548,3 тис. осіб, або 26,3 %, низький рівень – 207,3 тис. осіб, або 10,0% відповідно.

Такий показник залучених до тестування серед учнівської категорії осіб зумовлено наявністю великої кількості учнів зі значними відхиленнями постійного чи тимчасового характеру в стані здоров’я, що не перешкоджають навчанню в школі, але протипоказані для занять фізичною культурою за навчальною програмою і потребують суттєвого обмеження фізичного навантаження; серед студентської молоді зумовлено стрімким скороченням годин на навчальну дисципліну "Фізичне виховання" та визначення її як єдиної в Україні з усіх навчальних дисциплін у закладах вищої освіти позакредитної дисципліни, яка поступово стримує розвиток спортивної роботи зі студентською молоддю. Тому керівники закладів вищої освіти мають створювати умови збереження та розвитку фізичного виховання у закладах вищої освіти навіть в умовах набуття ними академічної автономії.

З метою визначення у військовослужбовців найважливіших для військової спеціальності фізичних і спеціальних якостей, військово-прикладних навичок з урахуванням їх фізичної підготовленості, необхідних передусім для ефективного виконання ними поставлених завдань у тестуванні серед військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб, а також серед слухачів вищих військових навчальних закладів взяло участь 257,4 тис. осіб. Серед зазначеної категорії учасників високий рівень фізичної підготовленості має 38,7 тис. осіб, або 15% до загальної кількості осіб, які пройшли тестування, достатній рівень – 81,5 тис. осіб, або 31,7%, середній рівень – 116,0 тис. осіб, або 45%, низький рівень – 21,2 тис. осіб, або 8,3% відповідно.

За інформацією Міністерства інфраструктури України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України,Управління державної охорони України проведення тестування у своїх спеціальних органах, формуваннях,підприємствах, установах, організаціях, які віднесені до сфери їх управління або перебувають у їх структурі (системі), було організовано в установленому порядку.

У той же час, інформацію щодо кількісних показників щорічного оцінювання надано не було.

З метою надання можливості населенню України самостійно оцінювати рівень власної фізичної підготовленості на керівників місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій було покладено завдання щодо забезпечення організації та проведення тестування серед громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах.

Звертаючи увагу на показник залучення громадян до тестування (середній по країні - 0,5%) задовільний стан справ щодо здійснення цієї діяльності спостерігається в Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Миколаївській, Рівненькій та Херсонській областях (кількість залучених понад 1%). У той же час, незадовільно ця робота виконується в усіх інших областях, де кількість залучених громадян складає менше ніж 0,5%.

Такий низький показник залучення громадян до тестування зумовлений відсутністю відповідальності керівників усіх рівнів за створення умов для формування здоров'я населення шляхом залучення його до здорового способу життя, зокрема можливості самостійно оцінювати рівень своєї фізичної підготовленості.

Враховуючи вказане, Мінмолодьспортом порушено клопотання перед Кабінетом Міністрів України рекомендувати центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування посилити відповідальність керівників навчальних закладів, підприємств, установ, організацій, які віднесені до сфери їх управління, за належний рівень проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України у 2018 році, що сприятиме формуванню у населення України потреби в руховій активності та підвищенню рівня його фізичної підготовленості.

Ознайомитись із результатами проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України серед громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах можна ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux