• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Майбутнє з навичками життєстійкості: команда фахівців та фахівчинь по роботі з молоддю завершили навчання за програмою «Життєстійкість 2.0»
опубліковано 10 жовтня 2023 року о 11:47

Вже дев’ятнадцять місяців ми живемо в умовах повномасштабної війни. Це період суцільного стресу, в якому українцям і українкам потрібно не тільки піклуватися про власну безпеку, а й працювати, вчитися, залишатися продуктивними задля відновлення країни.

Тому все більш затребуваними стають навички та вміння, що допомагають відновлювати себе, свій психічний, фізичний та емоційний стан після травмуючих подій, тобто — життєстійкість.

«То що таке життєстійкість? Це все те, що дозволяє нам справлятися з викликами, перешкодами та невдачами, які трапляються на нашому шляху. Це те, що допомагає нам в складну мить збирати себе й власну волю до перемоги та йти вперед. Це те, що підтримує нас, коли складно, та дає можливість навіть в кризах і провалах бачити трамплін для зростання» - каже Тетяна Ломакіна, радниця - уповноважена Президента України по безбарʼєрності.

Громадська організація «Рада жінок Донеччини» спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення та Міністерством молоді та спорту України провели навчання 40 фахівців та фахівчинь по роботі з молоддю за практичною програмою «Життєстійкість 2.0».

«Реальні загрози життю, страх за своїх близьких, невизначеність — сьогодні молодь щодня стикається зі складними викликами. Ця програма допоможе молоді прокачати навичку, яка стане у нагоді і зараз, і впродовж усього життя, навчитися допомагати собі та іншим і легше переживати будь-які складні ситуації», – зазначив заступник Міністра молоді та спорту Владислав Яцук.

Пропрацювавши методику програми, експерти та експертки з Вінницької, Дніпропетровської, Київської, Чернігівської, Полтавської, Волинської, Львівської, Одеської, Рівненської, Тернопільської та Харківської областей будуть навчати молодь своїх міст:

  • надавати собі і своїм друзям першу психологічну допомогу;
  • керувати своїми почуттями під час важких ситуацій;
  • впевнено спілкуватися з близькими й друзями за життєвих викликів;
  • відшуковувати в собі сили й підтримку під час складних моментів.

«Завдяки енергії та зусиллям молодих фахівців і фахівчинь, нам вдалося збудувати спільноту молодих тренерів і тренерок, які готові проводити офлайнові навчальні програми з життєстійкості для молоді по всій Україні. Ми віримо в те, що разом ми зможемо допомогти молодим людям розпалити свій внутрішній вогник життєстійкості, щоб вони були готові до різних випробувань та складних ситуацій, які можуть зустрітися в житті», – зазначила радниця молодіжних програм UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Людмила Шевцова.

Також для всіх бажаючих навчитися прийомам самоконтролю, усвідомленого мислення, ознайомитися з методами психологічної допомоги та самодопомоги, на освітній платформі Prometheus доступний безкоштовний онлайн-курс «Життєстійкість молоді в умовах криз».

«У ці складні часи кожній молодій людині потрібна підтримка. Важливо, що життєстійкість – це не вроджена навичка, їй можна і треба вчитися. Сподіваємося, наш курс допоможе молодим людям зберегти себе, незалежно від того, де і в яких умовах вони знаходяться», - розповідає виконавча директорка «Ради жінок Донеччини» Юлія Пруднікова.

Матеріали курсу розроблені провідними викладачами(-ками), дослідниками(-цями), практикуючими психологами(-инями) з Українського католицького університету та Маріупольського державного університету, а також запрошеними експертами(-ками). Фахівці(-ині) пропонують об’ємний погляд на явища кризи і стресу, методи самозарадності, відновлення внутрішнього ресурсу та піклування про своє психічне здоров’я. Курс підійде тим, хто бажає розвиватися та реалізовувати себе в різних сферах, використовуючи кризи як трамплін для власного розвитку.

Опанування навичок життєстійкості – це не тільки про турботу про себе. Це про стійкість і відновлення всього суспільства, про важливий елемент унікальної української ідентичності, що дозволить впевнено дивитися в майбутнє.

Практична програма «Життєстійкість 2.0» реалізується громадською організацією «Рада жінок Донеччини» у межах гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення спільно з Міністерством молоді та спорту України.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux