• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Марина Попатенко: Українська мова є фундаментом існування української нації і держави
опубліковано 30 листопада 2021 року о 15:59

Заступниця Міністра молоді та спорту Марина Попатенко взяла участь у пресконференції за підсумками реалізації проєкту «Челендж «Навчай українською», що проходила в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

У пресконференції також взяли участь Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, засновниця ініціативи «Навчай українською», Голова громадської організації «Українська гуманітарна платформа» Наталка Федечко, засновник студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов, представник спільноти «Мовна стійкість» Руслан Творецький, а також викладачі та учасники самого проєкту.

У своєму виступі Марина Попатенко звернула увагу, що Мінмолодьспорту підтримує проєкти національно-патріотичного виховання, розроблені інститутами громадянського суспільства.

Заступниця Міністра повідомила, що, зокрема, у 2021 році було надано фінансову підтримку громадській організації для реалізації двох проєктів: «Мовомаратон та фестиваль із популяризації української мови» та «Челендж «Навчай українською», які спрямовані на виконання пріоритетного завдання «Підвищення ролі української мови як національної цінності та важливого атрибута національної ідентичності, подолання мовнокультурної меншовартості українців».

За словами заступниці Міністра, на виконання завдань Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року цьогоріч було вперше виокремлене пріоритетне завдання, спрямоване на популяризацію української мови. Підґрунтям для цього слугувала Стратегія національно-патріотичного виховання, затверджена Указом Президента України 18 травня 2019 року № 286, якою визначено один із напрямів досягнення її мети, це – підвищення ролі української мови як національної цінності та невід’ємного елемента національно-патріотичного виховання, здійснення заходів з її популяризації, а також аналіз результатів останніх соціологічних досліджень, які характеризують невтішну поточну мовну ситуацію в Україні.

Марина Попатенко зазначила, що основне завдання, яке ставили перед собою організатори проєкту, який реалізовувався впродовж 21 дня челенджу – це перехід викладачів гуртків, тренерів спортивних секцій позашкільних закладів освіти на українську мову викладання.

Зважаючи на кількість охоплених учасників – а це 30 000 переглядів вебінарів та мотиваційних виступів українських зірок у День української писемності та мови 9 листопада 2021 року, охоплення у соцмережах – 140 000 контактів, кількість зареєстрованих викладачів на челендж – 3 000 осіб, кількість викладачів, які пройшли челендж – 1000 осіб, – можна впевнено сказати, що це успішна практика популяризації української мови, яку потрібно продовжувати.

«Наше спільне завдання як представників органів державної влади, так і інститутів громадянського суспільства – працювати над забезпеченням україномовного простору в нашій країні, адже українська мова є фундаментом існування української нації і держави», - наголосила заступниця Міністра.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux