• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: ви не можете вимкнути телевізор і думати, що війна десь далеко
опубліковано 10 травня 2024 року о 15:44

В ексклюзивному інтерв'ю французькому виданню AFP, очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний розповів про волю українців до боротьби, що неможливо втекти від війни та як росія використовує спорт для пропаганди.

Матвій Бідний зауважив, що спроби російського диктатора путіна підкреслюють його зневагу до МОК та Олімпійських ігор. 

«Лише за путіна росія тричі порушила олімпійське перемир'я: у 2008 році, напали на Грузію, у 2014 році — тимчасово окупували український Крим та у 2022 році — розпочали повномасштабне вторгнення в Україну», — підкреслив очільник Міністерства. «У листопаді 2023 року росія та Сирія стали єдиними країнами, які не підтримали резолюцію ООН про олімпійське перемир’я».

Додамо: Терористична росія намагається використати будь-яку можливість, щоб руйнувати світовий порядок, сіяти хаос та перекроїти сфери впливу. Головна мета путіна — щоб війна продовжувалась. У кремлі вигадують якісь «альтернативні олімпіади» та намагаються  зірвати Інавгураційний Саміт Миру, який відбудеться у червні у Швейцарії. Світові лідери там планують обговорити Українську Формулу Миру — єдиний реалістичний план об’єднати світову спільноту, аби примусити росію до миру. Усі розуміють, що путін не хоче жодних домовленостей — він хворіє війною, але світ зацікавлений у мирі. Тому світ має об’єднатися, щоб досягти справедливих рішень на основі Статуту ООН.

«Після того, як росія на державному рівні вирішила фінансувати так звані «Ігри дружби» та створила «Міжнародну асоціацію дружби» для організації цих ігор, вона вчергове продемонструвала всьому світу, що ігнорує принципи олімпізму», — сказав Бідний.

Очільник Мінмолодьспорту зазначив, що майже всі російські та білоруські спортсмени не відповідають вимогам для участі в Олімпійських іграх як «нейтральні атлети». Так звані «Ігри дружби» — це також намагання обійти справедливі обмеження, які наклав на росію Міжнародний олімпійський комітет.

Президент Міжнародного Олімпійського Комітету Томас Бах охарактеризував «Ігри дружби» як «цинічну спробу політизувати спорт», і МОК рекомендував іншим країнам не брати участь у цих змаганнях.

Матвій Бідний зауважив, що від війни не можна втекти та її не можна ігнорувати. Він поділився особистою історією молодої української дзюдоїстки Анастасії Чижевської, чия сім'я вимушено переїхала з Луганщини у 2014 році через російську агресію. «Вісім років потому російська війна наздогнала її у Київській області і Анастасія мусила тікати з окупації. Її батька вбили на цій війні. Ви не можете просто вимкнути телевізор і думати, що війна десь далеко і вас не стосується», — зауважив очільник Мінмолодьспорту. 

На завершення інтервʼю, Матвій Бідний підкреслив важливість участі вітчизняних спортсменів у міжнародних змаганнях: «Кожен наш атлет у Парижі — це вже переможець. Вони демонструють всьому світу непохитну волю».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux