• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Молодіжні працівники та працівниці дослідили тему соціальної згуртованості та безбар’єрного середовища
опубліковано 24 жовтня 2022 року о 15:40

Проект Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: II Фаза» у співпраці з Міністерством молоді та спорту провели тренінг-семінар з соціальної згуртованості та безбарєрного середовища 17-21 жовтня 2022 року в онлайн-форматі.

Участь взяли молодіжні працівники і працівниці національного, регіональних та місцевих молодіжних центрів, представники та представниці молодіжних рад та молодіжних організацій.

Мета навчання — посилення компетентностей молодіжних працівників і працівниць у забезпеченні безбар’єрного простору в роботі з молодими людьми для досягнення соціальної згуртованості.

За дорученням Міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта учасників та учасниць заходу привітала заступниця Міністра молоді та спорту Марина Попатенко. Також з вітальним словом до учасників події звернувся голова відділу освіти і навчання Департаменту молоді Ради Європи Руї Гомеш.

Протягом п’яти днів учасники та учасниці актуалізували зміст поняття «права людини», «доступ до прав людини», «молодіжна робота» та значення соціальної згуртованості у молодіжній роботі. Зокрема розглянули визначення поняття соціальна згуртованість як спроможності суспільства забезпечити добробут усіх через мінімізацію диспропорцій та уникнення маргіналізації; та спроможність керувати відмінностями і розбіжностями та забезпечення засобів досягнення добробуту для всіх (згадане у Плані дій Ради Європи для соціальної згуртованості, 2010).

Серед питань навчання учасники та учасниці дослідили:

  • чи є стереотипи, упередження, дискримінація, відчуження перешкодами для соціальної згуртованості?
  • які молоді люди мають менші можливості для участі, зокрема, щоб зробити свій внесок до соціальної згуртованості?
  • чи є безбар’єрне середовище інструментом, що сприяє соціальній згуртованості?
  • як молодіжна робота може сприяти соціальній згуртованості?
  • які передові практики та виклики роботи з молоддю щодо соціальної згуртованості?
  • як створити безбар’єрне середовище в молодіжній роботі на місцевому, регіональному та національному рівнях?
  • якими компетенціями та навичками повинні володіти молодіжні працівники та працівниці, щоб сприяти розбудові соціальної згуртованості?
  • що потрібно молодіжним працівникам та працівницям для створення безбар’єрного середовища в роботі з молоддю (зокрема з огляду на зміст Національної стратегії безбар’єрного середовища в Україні на період до 2030 року)?

Директорка Департаменту молодіжної політики Мінмолодьспорту Ірина Бєляєва зустрілась з учасниками та презентувала зміст Плану дій до Національної стратегії безбар’єрного середовища в Україні на період до 2030 року, зокрема у сфері молодіжної політики.

Також учасники події дізнались про проект «Голоси молодих людей в Україні», що реалізує Донецький молодіжний дебатний центр за підтримки Європейського молодіжного фонду Ради Європи у рамках молодіжної кампанії «Демократія тут. Демократія зараз». Проект реалізується у партнерстві з Молодіжним центром «Нові крила» (м. Нововолинськ), Громадським об’єднанням «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» (м. Кременчук), Ніжинським молодіжним центром (м. Ніжин), Охтирським молодіжним центром (м. Охтирка), та Донецьким обласним дитячо-молодіжним центром (м. Краматорськ).  4 жовтня 2022 року проект «Голоси молодих людей в Україні» розпочав публікацію на свій сторінці у Facebook серії відео про молодих людей і те, як вони переживають війну.

Серед напрацювань навчання, перелік компетентностей, які потрібно розвинути молодіжним працівникам та працівницям для посилення соціальної згуртованості та безбар’єрного середовища у молодіжній роботі. Цей перелік буле додано до звіту дослідження у межах розробки професійного стандарту «Молодіжний працівник».

Навчання відбулось у межах діяльності проекту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: II Фаза». Проект «Молодь за демократію в Україні: II Фаза» розпочато у 2022 році у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки. Друга фаза проєкту побудована на результатах та досвіді першої фази проєкту у 2020-2021 роках та відбувається у межах переглянутого плану роботи.

Новини, ресурси Ради Європи у сфері молоді та відкриті оголошення для участі у заходах проєкту можна знайти тут.

Нагадаємо, що проєкт Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза II» надає індивідуальну експертну підтримку у сфері молодіжної політики та молодіжної роботи. Для того, щоб отримати експертну підтримку, необхідно заповнити форму: https://forms.gle/cXcoHveBPddcTR5C9.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux