• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Оновлене видання посібника з освіти з прав людини за участю молоді «Компас» тепер українською мовою
опубліковано 25 червня 2021 року о 12:17

Рада Європи і Міністерство молоді та спорту України співпрацюють задля подальшого розвитку молодіжної політики й молодіжної роботи в Україні. Переклад документів, що запроваджують стандарти Ради Європи, навчальних посібників і матеріалів є важливим складником співпраці, що сприяє поширенню та використанню підходів і практик Ради Європи в Україні.

Редагування і публікацію українською мовою оновленого видання посібника з освіти з прав людини за участю молоді «Компас» здійснено в межах діяльності Проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

«Недостатньо, щоб діти та молоді люди просто мали права людини. Щоб упровадити культуру прав людини й гарантувати, що наші молоді люди розуміють, як отримати доступ до цих прав, а також щоб реалізовувати, захищати їх і сприяти їм, молоді люди мають отримувати відповідну освіту», – зазначає Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у передмові до оновленого видання посібника «Компас».

Посібник «Компас» було вперше опубліковано у 2002 році в рамках Молодіжної програми освіти з прав людини Директорату Ради Європи з питань молоді та спорту. Програма була створена тому, що освіта з прав людини включає в себе освітні програми та вправи, які сприяють утвердженню рівності людей на основі людської гідності, що завжди мало і має неоціненне значення у формуванні демократичного громадянства для всієї молоді, а також у розвитку культури універсальних прав людини.

За майже 20 років посібник «Компас» став довідниковим посібником для багатьох молодих людей, залучених до ціннісно орієнтованої молодіжної роботи та неформальної освіти, зокрема і в Україні. На сьогодні він доступний більш ніж 30 мовами, починаючи від арабської та японської і закінчуючи ісландською й мовою басків. Важливо, що посібник «Компас» і його публікації різними мовами стали своєрідним містком, завдяки якому освіта з прав людини була внесена до порядку денного роботи з молоддю та включена до програми багатьох шкіл.

«Посібник з прав людини за участю молоді “Компас” містить основи, на яких базуються принципи молодіжної роботи. Ми радимо звертатися до нього як тим, хто лише починає свій шлях у роботі з молоддю, так і вже досвідченим молодіжним працівникам, які прагнуть періодично оцінювати свою роботу», – підкреслює у зворотному зв’язку щодо використання посібника «Компас» Олена Марчук, комунікаційна менеджерка Всеукраїнського молодіжного центру.

У посібнику «Компас» містяться як теоретичні розділи з освіти з прав людини, підходів посібника до освіти з прав людини, розуміння прав людини, так і практичні 58 вправ та методів, які можна використовувати в освіті з прав людини.

«Це настільний посібник для всіх, хто працює з молоддю. Завдяки ньому можна якісно, а головне цікаво говорити з молоддю про права людини. Не для галочки, а для реального розуміння та використання набутих знань», – зауважує у зворотному зв’язку щодо використання посібника «Компас» Павло Медина.

Електронну версію посібника «Компас» можна завантажити за посиланням: https://rm.coe.int/compass-2020-ukr-yfdua/1680a23873

Нагадаємо, редагування і публікацію українською мовою здійснено в межах діяльності Проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні», що реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 pоки.

Проєкт «Молодь за демократію в Україні» реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки та ґрунтується на попередньому досвіді та продуктивній двосторонній співпраці Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України у межах Рамкової програми співробітництва в галузі молодіжної політики між Радою Європи та Міністерством молоді та спорту України на 2016-2020 роки.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux