• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підтримувати кар’єрне консультування та молодіжне підприємництво: внесок Європейського Союзу у розвиток державної молодіжної політики
опубліковано 11 квітня 2023 року о 11:01

У червні 2022 року благодійний фонд СпівДія (Україна), спільно з Офісом Президента України та Міністерством молоді та спорту України, за підтримки програми Європейського Союзу «EU4Youth молодіжна зайнятість та підприємництво» започаткували особливий проєкт. 

В межах перерозподілу коштів програми Європейського Союзу «EU4Youth молодіжна зайнятість та підприємництво» було підтримано проєкт СпівДїї «Надання підтримки внутрішньо переміщеним особам та молодим підприємцям», спрямований на підтримку української молоді у воєнні часи. Бюджет проєкту СпівДії складав 307 000 євро, покривав 10 областей України (зокрема Тернопільську, Хмельницьку, Одеську, Черкаську, Львівську та Чернівецьку). За час реалізації проєкту було надано 2748 кар’єрних консультацій, з них – більше 1900 для молоді віком до 35 років. Зокрема, надання кар’єрних консультацій супроводжувало всі етапи процесу працевлаштування молодої людини: визначення цілей для майбутньої роботи, розробка кар’єрного плану, написання резюме, підготовка до співбесіди з працедавцем тощо. За результатами проєкту майже 500 громадян України змогли працевлаштуватися та побудувати кар’єру, не залишаючи країну.

Компонент малих грантів проєкту сприяв адаптації бізнесу молодих підприємців, започаткованого до 24 лютого 2022 року, до нових умов, допоміг відновити виробництво чи надання послуг та залишатися активними у новому для них середовищі. Наразі, завдяки малим грантам, вдалося забезпечити активність, стійкість та створити нові робочі місця 49 малим підприємствам.

Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, поділилася з командою EU4Youth враженнями щодо співпраці Міністерства з проєктом СпівДії «Надання підтримки внутрішньо переміщеним особам та молодим підприємцям» та його впливом на розвиток кар’єрного потенціалу молоді, розвиток підприємництва, розбудову молодіжної політики та подальші ініціативи.

Як Міністерство молоді та спорту України оцінює досягнення та можливий вплив проєкту на підтримку заходів щодо зайнятості молоді в країні?

Завдяки підтримці проєкту СпівДія стала платформою для об’єднання різних гравців на полі молодіжної політики (зокрема, обласних молодіжних центрів, молодіжних рад та громадських організацій) та поєднання різних інструментів задля розвитку молоді. Одним із таких дуже дієвих інструментів проєкту СпівДії стало профорієнтаційне консультування молодих людей, які змушені були покинути рідні домівки та спробувати облаштуватися на новому місці в Україні. Проєкт був спрямований на утворення можливостей для молоді в Україні, допомагати молодим людям продовжувати будувати кар'єру в Україні, відновлюватись в умовах війни, цей напрям на сьогодні є важливим пріоритетом.

Ще одним дуже важливим напрямком стала підтримка відбудови мікро та малого бізнесу молодих людей в Україні. Після 24 лютого велика кількість бізнесів постраждала, дехто редокувався, дехто втратив можливість підтримувати команду, доступ до ресурсів для продовження виробництва, тощо. Але не дивлячись на складні умови, є гарні приклади та кейси, коди молоді підприємці намагалася продовжити підприємницьку діяльність у рідних містах чи інших областях України. Їхні зусилля подолати брак ресурсів, зберегти бізнес, зберегти чи створити робочі місця, забезпечити необхідне виробництво та послуги та інші виклики, пов’язані з війною, потребують особливої уваги та підтримки. Однією з ефективних форм такої підтримки стала програма малих грантів проєкту.

Чи сприяла діяльність проєкту реалізації державної молодіжної політики?

Я хотіла би наголосити на ролі СпівДії в підтримці зусиль в обміні інформацією щодо ситуації на ринку праці та інших соціальних та економічних умов в різних регіонах України, що може допомогти політикам отримати більш широке уявлення про ситуацію, критичні виклики та потреби молодих людей, які стикаються з війною в рідній країні. СпівДія увійшла до числа гуманітарних ініціатив, які визнані критично важливими для протидії країною викликам війни та координуються на найвищому рівні – Офісом Президента України.

Міністерство молоді та спорту України відзначає певні ініціативи СпівДії, зокрема профорієнтацію як приклад інструменту, який може слугувати для розвитку системи швидкої та ефективної професійної перепідготовки молоді та створення свого роду державного кадрового резерву (для державної служби, системи освіти, виробництва та інших сфер). Це забезпечує стале виконання державою важливих функцій в критичних умовах великого дефіциту робочої сили за різними професіями.

Чи помічають інші органи влади діяльність проєкту СпівДії та як її оцінюють?

Міністерства, які мали можливість співпрацювати з проєктом, наприклад, Міністерство розвитку громад та територій України, наголошують на ефективності виконаної роботи, добре налагодженій командній роботі та якості управління проєктом.

Особлива увага місцевої влади та муніципалітетів зосереджена також на інших напрямках роботи СпівДії - хабах, що надають комплексні консультації та інших види послуг для молоді. Місцева влада відзначає, що така модель може бути успішно імплементована місцевими молодіжними центрами з метою бути місцем надання комплексних пакетів скоординованих зручних послуг для молодих людей, які шукають можливості перекваліфікуватися та отримати роботу чи почати бізнес. Натхненні позитивним досвідом центрів, які беруть участь у проєкті, інші обласні структури звертаються до СпівДії з проханням поділитися ноу-хау створення ефективних структур, які відповідають та забезпечують потреби молоді.

Які найближчі плани щодо співпраці з іншими зацікавленими партнерами щодо зайнятості та підприємництва молоді?

Ми активно обговорюємо з окремими органами державної влади (МОН України, Нацдержслужба, Державна служба зайнятості) та іншими державними та неурядовими партнерами, що працюють у сферах освіти та працевлаштування подальше просування ідеї сталої системи пошуку та підтримки молодих талантів, підвищення кваліфікації, професійну перекваліфікацію та набор нових кадрів задля підвищення професійного рівня державної служби зокрема. Це один із пріоритетних напрямів розвитку потенціалу органів державної влади.

Eu neighbourseast

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux