• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Волонтерський менеджмент: як координувати волонтерів?
опубліковано 21 липня 2022 року о 15:18

Щодня українці продовжують виборювати свою свободу. Кожен на своєму фронті. Хтось зі зброєю в руках на передовій, хтось своїми руками на волонтерському фронті.

Українська Волонтерська Служба підготувала 7 порад про те, як системно залучати волонтерів, мотивувати їх та планувати роботу.

Перша порада — плануйте роботу

Планування — важливий етап роботи і його не варто ігнорувати. В умовах війни планування відбувається швидко, часто в режимі “на вчора”. Визначіть, для якої роботи вам потрібні волонтери, що конкретно вони мають робити, які функції виконувати, а також хто та як буде координувати їхню роботу.

Друга порада — знайте, хто вам потрібен та робіть відбір

Сформулюйте опис потенційного волонтера: які знання/навички повинен мати, які фізичні характеристики мають бути, стать/вік. Також підготуйте опис того, хто вам точно не підходить. Тільки після цього створіть анонс волонтерської можливості з чітким описом, як долучитись до проєкту/ініціативи, та поширте його серед волонтерських спільнот і у своїх соцмережах.

У воєнний час відбір волонтерів відбувається дуже швидко. Але пам’ятайте, що для закриття деяких волонтерських позицій необхідно більш детально аналізувати заявки.

Третя порада — не ігноруйте період адаптації нових волонтерів

Розкажіть новим учасникам команди, що відбувалося до того, як вони долучилися до вас. Познайомте з командою. Поясніть обов’язки та завдання конкретно їхньої роботи. Проінформуйте до кого слід звертатись у випадку нестандартних ситуацій та за допомогою. Також надайте волонтеру всі необхідні матеріали для виконання його ролі.

Четверта порада — памʼятайте про права волонтера

Координатори волонтерів повинні організувати належні умови, забезпечити спеціальними засобами захисту, необхідним обладнанням, а також дбати, аби волонтери були нагодовані та зігріті. Також волонтери мають право на відшкодування витрат. Наприклад, це можуть бути кошти на пальне.

В умовах війни особливо важливо дбати про безпеку волонтерів: надати базове захисне спорядження, аптечку, провести додаткові інструктажі.

Пʼята порада — звертайте увагу на мотивацію

Проаналізуйте, які переваги можуть мати волонтери від участі у конкретній ініціативі. Зазвичай на старті акції/проєкту мотивація волонтерів є високою, але у процесі вона може змінюватися. Тому важливо її підтримувати та створювати можливості для самореалізації волонтерів. Наприклад, якщо бачите, що волонтер хоче розвивати менеджерські здібності, то давайте йому завдання в цій сфері.

Шоста порада — не забувайте про зворотний зв'язок 

Оцінка роботи волонтерів важлива як для організації, так і для волонтерів. Для організації це можливість покращити свою роботу, а для волонтерів — відчувати цінність своєї роботи.

Намагайтесь коротко підбивати підсумки, збирати зворотний зв'язок (усно чи письмово), а також відзначати волонтерів, які долучились до проєкту/активності, і дякувати їм.

Сьома порада — розвивайте спільноту 

Після завершення роботи, важливо не втрачати зв’язок з волонтерами для того, щоб тримати їх в курсі нових можливостей волонтерства. Таким чином у волонтерів зростатиме довіра до вашої ініціативи/організації, а відтак вони виявляють бажання долучатися до нових напрямків.

Підтримуючи зв’язок з волонтерами, організатори можуть запрошувати їх спробувати себе в інших ролях — координаторів, доброчинців, амбасадорів, експертів тощо.

Більше корисної інформації під час війни можна знайти на Волонтерській Платформі — онлайн-ресурсі, який поєднує волонтерів та організації зі всієї України.

Довідково

Українська Волонтерська Служба — громадська організація, заснована  у  2017 році. Мета організації — розвиток культури волонтерства в Україні. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux