• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вплив російської військової агресії на спортивну сферу України та протидія маніпулюванням спортивними змаганнями — головні теми засідання Копенгагенської групи
опубліковано 20 жовтня 2022 року о 13:51

З 17 по 20 жовтня 2022 року у Страсбурзі тривають заходи у рамках імплементації Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями (Маколінської конвенції) під назвою «Тиждень Маколіну».

Засідання Мережі національних платформ проти маніпулювання спортивними змаганнями (Копенгагенська група) та Комітету Ради Європи з протидії маніпулюванням спортивними змаганнями (T-MC), Міжнародна конференція з питань маніпулювання спортивними змаганнями в епоху цифрових технологій присвячені питанням моніторингу виконання Маколінської конвенції, ухвалення відповідних рекомендацій в рамках її імплементації, розвитку міжнародного співробітництва на напрямі протидії маніпулюванням у спорті, впровадження проектів міжнародної співпраці та започаткування нових партнерств з цієї тематики.

За дорученням Міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта у заходах «Тижня Маколіну» взяла участь заступниця глави делегації України у Т-МС, член Бюро Т-МС, начальниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мінмолодьспорту Наталія Радчук.

На початку свого виступу під час засідання Копенгагенської групи, у якому брали участь представники з 35 країн світу, Наталія Радчук подякувала державним органам і національним спортивним федераціям європейських країн за підтримку та надану допомогу українським спортсменам, а також поінформувала про втрати спортивної спільноти та руйнування спортивної інфраструктури внаслідок повномасштабної військової агресії росії проти України. 

Представниця Мінмолодьспорту закликала держави-учасниці до мобілізації зусиль міжнародного спортивного руху з метою повного виключення представників росії та білорусі із міжнародних спортивних організацій та продовження санкційного тиску з метою заборони громадянам рф та рб брати участь у міжнародному спорті в будь-якому статусі, включаючи нейтральний.

Окрім того, Наталія Радчук поінформувала про прогрес української сторони у протидії маніпулюванням спортивними змаганнями, зокрема про створення у вересні 2022 року міжвідомчої робочої групи «Національна платформа доброчесності спорту», положення та склад якої були затверджені наказом Мінмолодьспорту.

У ході свого  виступу Наталія Радчук повідомила про розроблений Мінмолодьспортом у співпраці з партнерами з недержавного сектору онлайн-портал https://fairsport.gov.ua/, який надає можливість представникам спортивної спільноти та іншим громадянам повідомляти про можливі маніпулювання спортивними змаганнями.

Також представниця Мінмолодьспорту наголосила на тому, що Міністерство активізувало роботу на напрямі підвищення обізнаності спортсменів та інших представників спортивного руху щодо протидії маніпулюванням та корупції у спорті. Зокрема, у вересні цього року за ініціативи Мінмолодьспорту відбувся перший вебінар Національної платформи доброчесності спорту, на якому представникам спортивних федерацій було презентовано її веб-сайт та надано засадничі рекомендації щодо організації роботи стосовно запобігання і протидії маніпулюванням спортивними змаганнями. 

Вебінар можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/UB14yf3.  


Довідково

Конвенція Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями (Маколінська конвенція) ратифікована Україною 16 листопада 2016 року (Закон України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями» від 16.11.2016 № 1752-VIII).

З метою імплементації Маколінської конвенції Міністерство молоді та спорту України у співпраці з партнерами з недержавного сектору розробило онлайн-портал Національної платформи доброчесності спорту, який надає можливість представникам спортивної спільноти та іншим громадянам повідомляти про порушення, пов’язані зі спортивними змаганнями. Кожен може зробити це, перейшовши за посиланням https://fairsport.gov.ua/.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux