• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Безцінні спогади українських дітей збережуть у музеї
опубліковано 18 травня 2022 року о 17:14

Відділ національно-патріотичного виховання Мінмолодьспорту разом з партнерами Центром Української Культури в Таллінні, Громадською організацією Фундація Тамари Коломієць «НОВОТВІР» працюють над Міжнародним проєктом «Діти проти війни».

Актуальність проєкту полягає в допомозі українським дітям творити в тяжкі дні війни та вимушеної еміграції.

Діти всієї України висловлюють свої емоції в малюнках. Часто сюжет таких творінь містить основний елемент - квіти. Так з'явилась ідея платформи "Квітуча Україна - наша мрія". Проєкт збирає дитячі роботи та їх історії. Хтось малював у бомбосховищі, хтось у бабусиному будинку, а хтось в чужій країні.

Щоб позбутися всіх тривог та негативних емоцій ми створили VR-кімнату «Квітуча Україна». Діти матимуть змогу потрапити в чарівне місце, де панує барвиста реальність. Ця квіткова терапія стане окремим віртуальним місцем.

«Я просто вражена талантом і стійкістю наших діток, вони не зупинялися творити ні на мить. – Розповідає керівник проєкту арт-куратор Мар'яна Ангелова. – Коли ми з естонським колегою Анатолієм Лютюком задумали проєкт, то спочатку йшлося лише про малюнки. Причому естонці почали створювати книгу спогадів за старовинною технологією, а ми запропонували втілити задум в новітній – віртуальній. Але нині ДІТИ ПРОТИ ВІЙНИ – це великий мережевий проєкт, який, перш за все, покликаний надихати дітей творити, долаючи будь-які життєві перепони».

Осердям проєкту є саме віртуальний музей, який має зберігати пам’ять про війну, якою її побачили наші діти. В його основу покладено принцип імерсивності – тобто залучення глядача. В музеї запланували зробити декілька залів, це місця, в яких творили наші діти. БОМБОСХОВИЩЕ, МЕТРО, ПОТЯГ НАДІЇ… Також будуть дві виставкові зали, їх автори проєкту називають «кубами». Перша – це змінна міжнародна експозиція творів дорослих художників, а друга – релакс-кімната для дітей. Віртуальне середовище цього куба нині наповнюють квітами, хмарками та домашніми улюбленцями.

Надихнули на створення такої незвичайної кімнати діти-творці петриківського розпису. Вони під керівництвом української художниці Dora Wald нині малюють у Польщі. А твори свої присилають у проєкт Діти проти війни.

І ще один натхненник – амбасадор проєкту молодий київський художник Мирон Селівачов. Це він надав перші експонати – оцифровану серію робіт «У бомбосховищі». Мирон разом з сестрами, теж юними художницями, зобразив драматичні будні київського сховища. Завдяки проєкту ДІТИ ПРОТИ ВІЙНИ його малюнки вже «побували» на виставці в німецькому місті Вюрцбурзі. Там партнери проєкту місцева благодійна інаціатива «Марія» реглярно проводить акції на підтримку України.

КВІТУЧА УКРАЇНА – місце, про яку мріє кожна дитина! Бренд свого часу запропонували партнери проєкту Міністерство молоді та спорту України. Саме молодіжні центри по всій країні нині активно допомагають дітям-переселенцям. Проводять мистецькі майстер-класи, надають психологічні консультації, забавляють і мотивують дітей до творчості. Молодіжні активісти документують малюнки, записують розповіді дітей. Вони і стали першими волонтерами VR-музею.

Ми разом можемо підтримати наших діток. Приєднуйтеся до нашого проєкту ДІТИ ПРОТИ ВІЙНИ та ставайте його партнерами.

Ознайомитись з малюнками, які творять діти можна ТУТ 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux