• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Безпека спортивних заходів є важливим напрямом роботи Мінмолодьспорту у контексті виконання міжнародних зобов’язань України
опубліковано 16 грудня 2021 року о 09:27

14-15 грудня 2021 року у м. Малага (Іспанія) відбувся Європейський регіональний форум Національних контактних осіб з питань безпеки та запобігання насильницькому екстремізму під час масштабних спортивних заходів, у якому взяла участь начальниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мінмолодьспорту Наталія Радчук.

Захід відбувся у рамках Глобальної програми ООН з безпеки масових спортивних заходів та просування спорту і його цінностей для запобігання насильницькому екстремізму.

Форум був присвячений просуванню передової глобальної політики, що просуває спорт як інструмент запобігання насильницькому екстремізму під час масштабних спортивних заходів, та посиленню впровадження відповідних національних практик.

У Форумі узяли участь експерти з 14 європейських країн, які представляли як правоохоронні органи, так і міністерства, відповідальні за сферу спорту.

У своєму виступі під час заходу Наталія Радчук наголосила на тому, що дотримання принципів доброчесності спорту є одним з основних пріоритетів роботи Мінмолодьспорту відповідно до Стратегії розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року, а цілісність та безпечність спортивної сфери є важливою запорукою позитивної ролі, яку відіграє спорт у сталому розвитку особистості та суспільства в цілому.

Представниця Міністерства у своєму виступі поінформувала про стан та перспективи впровадження комплексного підходу до питань безпеки під час масових спортивних заходів у контексті виконання Україною міжнародних зобов’язань, підкресливши важливість координації та співпраці як з національними стейхолдерами, так і з міжнародними партнерами задля запобігання проявам насильства у спорті.

У сфері молодіжної політики ці питання відображені у Національній молодіжній стратегії до 2030 року, яка серед пріоритетів визначає посилення безпечності середовища і життєстійкості молоді, а також заохочення її здорового способу життя, а впроваджуються шляхом підтримки відповідних проєктів та ініціатив, що релізуються організаціями громадянського суспільства. Крім того, Міністерство спільно з міжнародними партнерами, зокрема з департаментом молоді Ради Європи, започаткувало освітні програми для молоді з тематики прав людини, які містять компоненти щодо антидискримінації, запобігання екстремізму, радикалізації та насильства.

Було наголошено на тому, що українська сторона вивчатиме та впроваджуватиме передовий досвід інших країн і міжнародних організацій щодо використання потенціалу спорту, молоді та її активності як інструментів запобігання проявам радикалізму та насильницького екстремізму під час масових спортивних заходів.

У рамках згаданої Глобальної програми ООН Мінмолодьспорт залучатиме молодіжні організації, а також об’єднання футбольних вболівальників до розробки та реалізації майбутніх проєктів та ініціатив, спрямованих на інтеграцію спортивної складової у програми запобігання насильству та екстремізму під час спортивних заходів.

Детальна інформація про Глобальну програму ООН з безпеки масових спортивних заходів та просування спорту і його цінностей для запобігання насильницькому екстремізму міститься за посиланням:

https://www.un.org/counterterrorism/sport-and-security-programme.


Довідково

Наразі Мінмолодьспортом здійснюються заходи з ратифікації Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів.

Ратифікація та подальша імплементація Конвенції сприятиме визначенню та впровадженню в Україні принципів діяльності, спрямованої на протидію потенційним і реальним загрозам безпеці та громадському порядку під час проведення футбольних матчів та інших спортивних заходів на основі кращих європейських практик.


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux