• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
День вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу
опубліковано 21 травня 2020 року о 15:18

День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно молоде, але таке улюблене народне свято, покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Традиційно в Україні цей день відзначається в третій четвер травня. Цьогоріч – День вишиванки припадає на 21 травня.

Ідею акції«Всесвітній день вишиванки»у 2006 році запропонували студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Вишиванка стала не лише ідентифікатором нашої країни, а й надзичайно красивим та ошатним вбранням для багатьох людей.

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору.
Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок. Кожен регіон України має свої оригінальні візерунки.

День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу.

Пандемія дала можливість зупинитися та осмислити, що насправді є дуже важливим – турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного.

Засновники та організатори свята Всесвітній день Вишиванки на своїй Фейсбук-сторінці

(https://www.facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky/?__tn__=kCH-R&eid=ARA2gFvHavBXkXoYZpdhhHaKDaMHc3pFqdKskgD2c4CRhLwnbpc7rH9tqrsAr2ZLbMmgNZS1aJlW-yFI&hc_ref=ARQe-uUPktB7daiek4jHqPDF3DaJu6YI0JdIphoE71js39y353GID91UgvmJJ_VpmgU&fref=nf) пропонують присвятити цей день у карантинний період дослідженню власного роду.

«Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу.

Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу», – йдеться у повідомленні.

Також День Вишиванки – День Родоводу присвячується видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна.

Тож одягаймо сьогодні вишиванки за будь-яких умов: на роботу, або ж вдома, якщо працюєте або навчаєтесь дистанційно, в знак єдності та підтримки одне одного.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux