• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: «Масовий спорт є основою для спорту вищих досягнень»
опубліковано 20 вересня 2024 року о 12:54

Міністр молоді та спорту Матвій Бідний в інтервʼю виданню Трибуна розповів про підготовку закону, який запустить реформу спорту в Україні.

«Сьогодні ми обговорюємо законопроєкт зі стейкхолдерами. Юридична команда вже вичитує документ», — повідомив Матвій Бідний.

Міністр наголосив на необхідності зміни підходів у спортивній галузі. За його словами, федерації мають отримати більше можливостей і відповідальності для розвитку спорту.

«Ми повинні змінити вектор руху і центр прийняття рішень. Не буде такого, що ми закриємо ДЮСШ, а тренери залишаться на вулиці. Ми маємо змінити підхід», — підкреслив він.

Матвій Бідний повідомив, що масовий спорт є основою для спорту вищих досягнень. «Саме масовий спорт є основою для успішного спорту вищих досягнень. Чим ширша і більша буде основа, тим більше в цьому виді спорту буде ресурсу. Чим більше буде спортсменів перспективних, тим вищі результати ми отримаємо», — зазначив міністр.

Він пояснив, що сьогодні федерації позбавлені інструментів для розвитку спорту, оскільки комунальні ДЮСШ не перебувають під їхнім впливом. «Ми пропонуємо просту зміну. Ініціатива має йти знизу. Саме батьки дітей мають приймати рішення, хто буде тренувати їхніх дітей, де і як», — сказав він.

Міністр підкреслив важливість залучення громадськості до управління спортивними клубами. «Громада, громадяни, які є засновниками чи членами такого спортивного клубу, будуть швидко та ефективно приймати рішення, щоб цей клуб розвивався якнайкраще», — зазначив він.

За словами Матвія Бідного, новий закон надасть додаткові можливості для впровадження європейської клубної системи і залучення більшої кількості людей до занять спортом. «Це дасть можливість впливати на федерацію, яка таким чином перезавантажиться. Вона набуде нової крові знизу, нових кадрів, ідей, ініціатив», — пояснив міністр.

Він також підкреслив, що зміни будуть поступовими і продуманими. «Зрозуміло, що ми потребуємо перехідного періоду. Сказати, що з нового року працюємо по-новому, і у нас тільки спортивні клуби, закриваємо ДЮСШ, то ні, такого не буде», — запевнив міністр.

Матвій Бідний розповів про роботу з місцевими громадами щодо впровадження нових підходів. «Ми сьогодні працюємо з кількома громадами, підписуємо меморандуми, запускаємо спортивні клуби, де вже є осередки громадських організацій. Ми хочемо відпрацювати такий принцип роботи», — зазначив він.

Міністр також розповів про підготовку типового статуту спортивного клубу. «Ми напрацювали типовий статут, розуміємо, що маємо дати інструменти, щоб ці клуби могли якомога швидше та ефективніше самоорганізуватися», — сказав він.

Матвій Бідний також повідомив про своє висунення на посаду члена Виконавчого комітету Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Він вважає це важливим кроком для утвердження України на міжнародній спортивній арені.

«Нещодавно профільний комітет Ради Європи CAHAMA проголосував за моє висунення. Зроблю все, щоб утвердити статус України як держави, яка просуває чесний спорт у світі», — зазначив міністр.

Він підкреслив важливість спортивної дипломатії і залучення українських представників до міжнародних спортивних організацій. «Ми провели перший раунд навчання зі спортивної дипломатії. Є кілька людей, які пройшли його, ми з ними зараз активно працюємо — кожен у своїх міжнародних федераціях», — повідомив він.

Міністр розповів про зусилля з протидії поверненню російських та білоруських спортсменів на міжнародну арену. «Нам треба вишукувати нові можливості задля здійснення цього тиску, щоб запобігти їхньому поверненню, доки триває цей воєнний злочин», — підкреслив він.

Матвій Бідний також підбив підсумки проєкту Volia Space, реалізованого під час Олімпійських ігор у Парижі. Проєкт мав на меті донести до світової спільноти історії українських спортсменів та привернути увагу до війни в Україні. Міністр зазначив, що проєкт привернув значну увагу міжнародних медіа: «Щоденні охоплення в медіа були 5-7 мільйонів переглядів і близько 100-150 оригінальних текстів, дві третини з яких — міжнародні медіа».

Очільник Міністерства підкреслив необхідність аналізу та системних змін в управлінні спортивною сферою: «Потрібні системні кроки, щоб до управління процесами прийшли кваліфіковані, вмотивовані люди, здатні ці процеси ефективно реалізувати».

Він також розповів про важливість науково-методичної підтримки спортсменів. «По більшості наших видів спорту бачимо нехтування науково-методичними напрацюваннями, які є у світі», — зазначив міністр.

На завершення міністр висловив упевненість у необхідності продовжувати активну роботу на міжнародній арені та впроваджувати системні зміни в українському спорті.

«Інституційні зміни — найбільш складні, але час змін настав. Ми закладаємо підвалини, щоб система запрацювала по-новому», — резюмував Матвій Бідний.

Повне інтервʼю Матвія Бідного читайте на сайті видання Трибуна


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux