• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Мінмолодьспорту розробляє єдину антикорупційну систему відповідно до Державної антикорупційної програми Уряду
опубліковано 14 березня 2023 року о 11:58

Міністерство молоді та спорту України впроваджуватиме заходи, спрямовані на посилення антикорупційної діяльності, відповідно до Державної антикорупційної програми 2021–2025.

У Мінмолодьспорту та всіх підпорядкованих державних підприємствах і установах визначено чіткі пріоритети антикорупційної діяльності. 

«Наша принципова мета – забезпечити прозорість та відкритість перед громадськістю всіх процесів, пов’язаних із фінансовими питаннями, проведенням змагань, розвитком спортивної інфраструктури тощо. Зважаючи на це, буде створено єдину систему антикорупційного комплаєнсу Мінмолодьспорту», – наголошує державний секретар Міністерства молоді та спорту України Олексій Перевезенцев.

Фокус уваги Мінмолодьспорту буде спрямований на усунення корупційних ризиків, зокрема на контроль справедливого розподілу коштів між видами спорту, формування складу офіційних делегацій для участі у спортивних змаганнях та призначення стипендій і розмірів винагород спортсменам та тренерам за результатами виступів на міжнародних змаганнях.

Крім того, Управлінням «Укрспортзабезпечення» запроваджено проведення моніторингу цін на товари і послуги для проведення спортивних заходів, закупівля яких здійснюється без проведення процедур закупівель без застосування електронної системи закупівель.

Також, з метою попередження можливих корупційних ризиків при визначенні очікуваної вартості закупівлі, моніторинг цін буде проводитися стосовно товарів, закупівля яких відбуватиметься в поточному році за процедурою відкритих торгів.

Ще один новий напрям антикорупційної діяльності – це комплекс спільних дій Міністерства та Управління «Укрспортзабезпечення», спрямованих на припинення готівкових розрахунків при проведенні спортивних заходів за кордоном, у тому числі участі національних збірних команд в міжнародних змаганнях.

Управління вже проводить переговори з Ощадбанком та Приватбанком щодо узгодження механізму здійснення оплати за проживання, проїзд, користування спортивними спорудами за кордоном, стартових внесків/внесків за участь у змаганнях міжнародним банківським переказом коштів безпосередньо з валютного рахунку Управління, на підставі контракту з надавачем послуг або інвойсу.

Мінмолодьспорту наразі працює над імплементацією положень Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями (Маколінської конвенції), Закону України «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань» та інших стратегічних документів, що поширюються на сферу фізичної культури і спорту та спрямовані на протидію маніпулюванням спортивними змаганнями. 

Наказом Міністерства затверджено склад та положення про міжвідомчу робочу групу «Національна платформа доброчесності спорту» – консультативно-дорадчий орган при Мінмолодьспорту, метою якого є координація питань, пов’язаних з протидією маніпулюванням спортивними змаганнями.

За результатами засідання міжвідомчої робочої групи затверджено Порядок отримання та розгляду Національною платформою доброчесності спорту повідомлень про маніпулювання спортивними змаганнями.

У березні 2023 року Національна платформа доброчесності спорту, яка координується Мінмолодьспортом, розпочала дослідження серед спортсменів щодо обізнаності в сфері маніпулювання спортивними змаганнями. Наразі до проведення опитування долучилися Федерація настільного тенісу України, Федерація кіберспорту України та Українська асоціація футболу.

Зазначимо, що в Міністерстві вже створено уповноважений підрозділ з питань запобігання та виявлення корупції. Представники громадськості активно залучатимуться до системи контролю, аналізу та усунення корупційних ризиків. У межах роботи вказаного підрозділу розробляється антикорупційна програма на 2023-2025 роки. До того ж забезпечується публічний доступ до інформації про діяльність Міністерства, здійснюється контроль за використанням державних коштів і вдосконалюються процеси усунення та запобігання конфлікту інтересів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux