• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Україна закликає ЄС надати більше можливостей українським учасникам у європейських програмах та блокувати участь спортсменів країн-агресорок у міжнародних змаганнях
опубліковано 09 червня 2023 року о 14:17

9 червня 2023 року у онлайн-форматі відбулося восьме засідання Кластера 4 (співробітництво у сфері науки та технологій, інформаційне суспільство, аудіовізуальна політика, освіта, навчання та молодь, культура, співробітництво в галузі спорту та фізичної культури) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.

Міністерство молоді та спорту України у складі української делегації представляла начальниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Наталія Радчук.

У ході засідання, зокрема, було представлено інформацію про ситуацію у сферах молоді та спорту внаслідок російської військової агресії, потреби та виклики, які постають перед цими сферами через війну рф проти України; діяльність Мінмолодьспорту, спрямовану на посилення роботи з молоддю в умовах війни, запровадження нових інструментів, проєктів та  механізмів підтримки молоді та молодіжних працівників; діяльність щодо розвитку спорту, фізичної культури та фізичної активності в умовах воєнного стану.

Наталія Радчук наголосила на зацікавленості української сторони у інтенсифікації співпраці з Європейським Союзом шляхом розширення участі України у програмі ЄС «Еразмус+», запропонувавши зосередити діяльність «Еразмус+» у сфері молоді та спорту на підтримці розбудови потенціалу українських організацій на прикладі підтримки ЄС, доступної для країн Західних Балкан.

Вона також акцентувала на потребі розробки програм підтримки української молоді, яка вимушено виїхала за кордон через війну росії проти України, та необхідності підтримки зв’язків української молоді з Україною, налагодження співпраці і соціальної згуртованості української молоді, яка перебуває за кордоном, з молоддю, яка проживає в Україні, та молоддю країн ЄС. 

Механізмом такої підтримки України у статусі країни-кандидата на членство у ЄС може стати Спільний порядок денний з питань молодіжної політики між Україною та Європейським Союзом, нещодавно запропонований українською стороною. 

Також Наталія Радчук поінформувала учасників засідання про стан та перспективи співробітництва з ЄС у спортивній сфері, запропонувавши посилити взаємодію з питань боротьби з допінгом, маніпулюваннями спортивними змаганнями, гендерними стереотипами та дискримінацією у спорті, забезпечення належного рівня безпеки під час проведення масових спортивних заходів. 

Представниця Мінмолодьспорту підкреслила незмінність позиції української сторони щодо неприпустимості участі громадян рф та рб у міжнародних змаганнях у будь-якому статусі, у тому числі нейтральному. Посадовиця звернулася до сторони ЄС з проханням підтримати цю позицію, а також заборонити в’їзд спортсменам держав-агресорок на територію Європейського Союзу, що вже почали робити деякі держави-члени ЄС. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux