• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Впровадження Електронного реєстру спортивних споруд
опубліковано 16 червня 2023 року о 15:44

Спортивна інфраструктура – це дуже важливий елемент розвитку фізичної культури та спорту. Мінмолодьспорт у своїй діяльності проводить різноманітні заходи у напрямку розвитку спортивних споруд.

Закон України «Про фізичну культуру і спорт» дає визначення спортивній споруді – як нерухоме майно, призначене для занять фізичною культурою і спортом.

Також, для розуміння спортивної споруди як об'єкту цифровізації можемо використовувати таке визначення: спортивна споруда – це спеціально створена та обладнана будівля, фізкультурно-спортивний комплекс, плавальний басейн, інший об'єкт, що призначений  для фізкультурно-оздоровчої спортивної діяльності. 

Спортивна споруда може мати відокремлені спортивні споруди, що є її структурними підрозділами та  розташовані  поза  її місцезнаходженням, але не є самостійними юридичними особами, і надають послуги в єдиному замкнутому технологічному процесі зі спортивною спорудою. 

Розглядаючи завдання, що стоять перед Мінмолодьспортом, варто звернути увагу на Закон України «Про фізичну культуру і спорт», а саме абзац 4 статті 48 «Матеріально-технічне забезпечення сфери фізичної культури і спорту»: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, відповідні структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в межах повноважень здійснюють контроль за ефективністю використання спортивних споруд.

Підпункт 35 пункту 4 Положення про Мінмолодьспорт, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 2 липня 2014 року № 220 (зі змінами) дублює це завдання: Мінмолодьспорт, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює в межах повноважень, передбачених законом, контроль за ефективністю використання спортивних споруд.

Для здійснення такого контролю, в першу чергу, потрібно налагодити облік наявності спортивних об’єктів, їх стан та потребу в оновленні, визначення цільового призначення та фактажу використання, що включає інформацію про навантаження та самоокупність.

Для реалізації таких завдань наразі не існує окремого спеціального інструменту. Облік спортивної інфраструктури ведеться у паперовій формі. Комунікація з власниками або правокористувачами спортивних споруд дуже ускладнена. Немає інструментів для швидкого оброблення вхідної інформації та формування зведеної статистичної вибірки за різними параметрами.

Усі ці проблеми можна вирішити завдяки використанню цифрового інструмента – Електронний реєстр спортивних споруд.

Електронний реєстр спортивних споруд України (далі – Реєстр) – це інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, формування за єдиними ознаками та принципами, накопичення, зберігання та захисту інформації, ведення обліку, відображення та оброблення реєстрових даних про наявні спортивні споруди в Україні.

Саме Реєстр, як головний цифровий інструмент обліку наявних спортивних споруд (спортивної інфраструктури в цілому) забезпечить таку взаємодію на якісному рівні, дозволить оперативно координувати роботу всіх суб'єктів процесу щодо наповнення та використання Реєстру. Крім того, впровадження Реєстру забезпечить належну комунікацію та взаємодію всіх учасників спортивної сфери – між власниками або правокористувачами спортивних споруд, державними органами різних рівнів та органами місцевого самоврядування для обліку, актуалізації стану та функціонування спортивної інфраструктури.

Створення Реєстру дасть змогу моніторити структурні та якісні зміни об'єктів спортивної інфраструктури, покращити аналітичну та прогнозну діяльність  Мінмолодьспорту та зменшити ризики корупції під час планування будівництва нових спортивних об’єктів. 

Також, варто зазначити, що Реєстр – це не тільки інструмент обліку, але і комунікації між суб’єктами. Власникам або правокористувачами спортивних споруд створюються електронні кабінети, через які вони, з використанням кваліфікованого електронного підпису, подають заявку на внесення спортивної споруди до Реєстру і загалом надалі працюють через цей електронний кабінет. 

На державному рівні є 3 типи суб’єктів, уповноважених опрацьовувати заявки на  верифікацію спортивних споруд. На національному рівні – це Мінмолодьспорту, на регіональному – обласні адміністрації, на місцевому – територіальні громади. Кожен з рівнів може проводити верифікацію заявок на внесення спортивних споруд у Реєстр через особисті електронні кабінети, фактично виступаючи публічними реєстраторами.

Власники або правокористувачі спортивних споруд можуть через особистий електронний кабінет керувати розкладом часу у своїх приміщеннях, зазначаючи який час орендовано або зайнято під проведення спортивних занять чи заходів. А органи управління можуть бачити зведену аналітику з цього питання.

Усі внесені в Реєстр об’єкти розміщені на публічному порталі, з можливістю пошуку параметрів та відображенням на мапі. 

Громадяни, скориставшись Реєстром, можуть не тільки дивитись інформацію про спортивну споруду та розклад її роботи, але й побачивши невідповідність фактичного стану об’єкту з даними в Реєстрі, мають можливість подати скаргу про невідповідність, а верифікатори, на підставі опрацювання цієї скарги, прийняти рішення про виключення запису з Реєстру.

Реєстр створено з метою сприяння інтересам власників або правокористувачів спортивних споруд, представників фізкультурно-спортивних організацій, споживачів фізкультурно-спортивних послуг, а  також забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадян інформацією про спортивні споруди та їх використання.

У 2021 році розпочалось створення Реєстру за підтримки USAID / UK aid проєкту  «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS». Перша версія Реєстру з’явилася на початку 2022 року і у травні того ж року була введена в дослідну експлуатацію, під час якої було виявлено і доопрацьовано певні недоліки.

Восени 2022 року Реєстр повноцінно запрацював, що дозволило власниками спортивних споруд або їх правокористувачами розпочати наповнення Реєстру (подачу заявок).

За сприяння Міністерства цифрової трансформації України внесення спортивних споруд обласного підпорядкування було віднесено до показників ефективності роботи обласних державних адміністрацій у 2022 році, що стало стимулом для наповнення Реєстру даними про спортивні споруди.

Дослідна експлуатація Реєстру триває і у 2023 році. Було розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України, що затверджує Положення про Реєстр, порядок його роботи та функціонування. Після прийняття цього порядку стане зрозумілою фінальна модель роботи Реєстру. 

Наступним кроком буде приведення Реєстру у відповідність до затвердженого у положенні алгоритму роботи і переведення його у постійне використання (введення в промислову експлуатацію заплановано з 1 січня 2024 року).

Наразі проєкт цієї постанови оприлюднено на офіційному сайті Мінмолодьспорту для громадського обговорення.

Ми пропонуємо кожному заінтересованому долучитись до цього процесу та надати свої пропозиції, як до самого тексту постанови, так і загалом до формату роботи Реєстру.

Щоб долучитись до громадського обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України перейдіть за посиланням: http://surl.li/icgio

Якщо ви маєте альтернативне бачення щодо роботи Реєстру та можете його сформулювати в пропозицію, то ви можете надіслати її нам на електронну адресу: sport.thedigital@gmail.com 

Ознайомитись з інструкціями по роботі Реєстру, що відображають створений бізнес-процес, ви можете за посиланням: https://sportsporudy.mms.gov.ua/news

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux