• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Марина Попатенко обговорила з представниками органів місцевого самоврядування та молоді напрями розвитку молодіжної політики під час війни та роль молоді у цих процесах
опубліковано 07 травня 2022 року о 19:50

6 травня 2022 року в Івано-Франківську відбувся міні-форум «Молодіжна політика у час війни. Потреби та можливості України».  Форум було присвячено обговоренню з представниками органів місцевого самоврядування та молоді з Івано-Франківська, Чернівців, Тернополя та Львова теперішнього стану молодіжної політики та перспектив її розвитку в умовах воєнного стану. 

Марина Попатенко під час форуму зазначила, що внаслідок збройної агресії росії постраждало близько 40% молоді в Україні.

Заступниця Міністра поінформувала про вже здійснені заходи на державному рівні, спрямовані на вирішення наявних проблем, зокрема про Національну Волонтерську Платформу, онлайн-портал, який в умовах війни працює як платформа для допомоги як військовим, так і цивільному населенню, створену за підтримки Мінмолодьспорту та ЮНІСЕФ, Softserve у партнерстві з Українською волонтерською службою.

Зі свого боку, керівниця Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ірина Тулякова презентувала результати роботи платформи «СпівДія», створеної активною молоддю разом із Координаційним штабом з гуманітарних і соціальних питань Офісу Президента України для збору потреб та оперативної допомоги цивільному населенню, надання психологічної та юридичної підтримки, супроводу та адаптації до життя під час війни, а також надання допомоги щодо підтримки, становлення, пошуку молодої людини в новій українській поствоєнній реальності.

Із метою створення взаємодії між державними та громадськими організаціями та цивільним населенням Мінмолодьспортом в рамках діяльності платформи «СпівДія» запущено діяльність 23 Співдія хабів у 18 регіонах України (Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Вінницькій, Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій областях та м. Києві).

Завданням Співдія хабів є підтримка цивільного населення, особливо молоді, щодо забезпечення її основоположних прав, надання психологічної та юридичної підтримки, супроводу та адаптації до життя під час війни, а також надання допомоги щодо підтримки, становлення, пошуку молодої людини в новій українській поствоєнній реальності.

Оскільки молодіжні центри є зрозумілими та доступними для молоді, саме вони зможуть пришвидшити процес адаптації та включення молоді до нових суспільних процесів.

Із цією метою серед основних послуг, що надаються Співдія хабами, є:

  • гуманітарна допомога населенню: їжа, засоби гігієни, одяг, матраци, побутова техніка тощо;
  • психологічна підтримка: формування і підтримка на належному рівні психологічного стану цивільного населення, зокрема молоді щодо адаптації у суспільному житті під час війни та у пост воєнний період;
  • юридична підтримка: інформування цивільного населення, зокрема молоді про права та обов’язки під час війни в Україні, консультування щодо прав і можливостей жінок і чоловіків;
  • створення дитячого простору для розвитку неформальної освіти серед дітей та молоді (Співдія діти);
  • забезпечення роботи кар’єрних консультантів для молоді, які допоможуть молодим людям адаптуватися в нових умовах та знайти роботу в Україні;
  • розвиток напряму Співдія підприємництво з метою підтримки молодих підприємців в Україні для відновлення економіки.

На сьогодні платформа «СпівДія» прийняла понад 95000 заявок від потребуючих громадян.

Марина Попатенко зазначила, що у зв’язку з війною близько 68% молодіжних працівників та працівниць вимушені були виїхати зі своїх регіонів і лише 37,6 % мають можливість здійснювати молодіжну роботу.

«Це гостра проблема і для її вирішення ми залучаємо наших постійних партнерів, які нам допомагають у такий непростий час. Майже два місяці ми спільно з ПРООН та проектом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» надаємо допомогу молодіжним працівникам, без яких молодіжні центри і простори не можуть функціонувати. Проводяться щотижневі зустрічі з обговорення проблемних питань, експерти обмінюються досвідом молодіжної роботи в умовах війни інших країн. Ми працюватимемо надалі у цьому напрямі ще більше», - наголосила заступниця Міністра.

Під час форуму делегації волонтерських ініціатив молодіжних центрів та просторів з Чернівців, Тернополя, Львову та Івано-Франківська презентували діяльність молоді під час війни, було озвучено проблеми та виклики, що виникають у ході такої роботи, а завдяки обміну практик волонтерської діяльності обговорено кращі шляхи їх вирішення.

Довідково: організатором форуму є департамент молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux