• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Місцеві проєкти посилення участі молоді впроваджують команди десяти громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»
опубліковано 26 листопада 2021 року о 11:43

25-26 листопада 2021 року представники та представниці команд десяти громад - партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» взяли участь у зустрічі «Подорож країною демократії». Мета зустрічі - розвиток компетентностей учасників і учасниць команд громад-партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в України» щодо здійснення оцінки, аналізу та подальшого планування діяльності з посилення участі молодих людей.

Вахаг Мурадян, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні та Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, взяли участь у підведенні підсумків майже річної співпраці з командами десяти громад у межах проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні». Вахаг Мурадян висловив вдячність представникам та представницям громад за партнерство заради посилення громадської активності та молодіжної участі та подякував за плідну співпрацю Марині Попатенко, заступниці Міністра молоді та спорту України, та команді Міністерства.

Своєю чергою, Марина Попатенко подякувала Раді Європи за можливість бути партнером та бенефіціаром в проєкті Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» та важливість роботи у межах Проєкту на локальному рівні. Заступниця міністра подякувала командам громад - партнерів та запросила поширювати серед інших громад здобутий досвід посилення участі молоді у межах проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

Зустріч команд громад відбулась у межах вже фінального п’ятого етапу компоненту «Молоді люди – повноправні громадяни», який має на меті підтримку змістовної участі молоді на місцевому рівні шляхом перегляду молодіжної політики та впровадження необхідних заходів, використовуючи стандарти Ради Європи.

Розроблена методологія дослідження та навчальних програм для команд громад ґрунтується на стандартах Ради Європи у сфері молоді, насамперед, на Рекомендаціях Комітету міністрів про:

Завдяки професійній роботі тренерської та менторської команди проєкту – Вікторії Безсмертної, Ірини Боднар, Альони Глазкової, Тетяни Горохової, Діани Дубинської, Юлії Єлфімовою, Людмили Кіндрат, Ігоря Носача, Олександра Фомічова, Марії Ясеновської, - вдалось створити простір для розвитку компетентностей, обміну думками, для мережування задля посилення участі молоді в громадах-партнерах проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

Варто підкреслити, що однією з суттєвих складових компонента «Молоді люди – повноправні громадяни», у межах якого відбулась зустріч, є забезпечення передумов для взаємного навчання та мережування між команд громад з різних областей України. У межах співпраці команди громад також отримали та дослідили зміст перекладених у межах проєкту українською мовою посібників «Знак якості Ради Європи для молодіжних центрів», оновленого видання посібника з освіти з прав людини за участю молоді «Компас».

Методологія зустрічі передбачала простори для обміну досвідом реалізації проєктів посилення участі молоді та громадської активності. Так, наприклад, команда Присиваської громади (Херсонська область) поділилась досвідом проведення навчання молодих людей щодо створення молодіжної ради та розробкою дослідження щодо визначення потреб молодих людей в громаді.

Команда Великокопанівської громади (Херсонська область) презентувала досвід проведення триденного навчання за участю молодих людей про створенню молодіжної ради "Молодіжна рада крок за кроком".

Команда Ужгородської громади (Закарпатська область) поділилась результатами проведення триденного тренінгу з громадянської активності та участі молоді для молодих людей, зокрема для подальшого залучення до діяльності молодіжної ради.

Команда Новоукраїнської громади (Кіровоградська область) презентувала досвід організації триденного тренінгу «Громадянська освіта як метод посилення участі молоді в громаді для молодіжних працівників та працівниць» у форматі 50/50 для молодих людей та осіб, що працюють з молоддю (з використанням посібника з освіти з прав людини за участю молоді «Компас»).

Команда Куяльницької громади (Одеська область) розповіла про досвід проведення триденного онлайнового тренінгу для учнівства та вчительства двох шкіл громади з розвитку компетентностей брати участь у житті громади.

Команда Васильківської громади (Київська область) поділилась досвідом розробки проєкту створення молодіжного центру, визначення ролі та відповідальностей щодо створення молодіжного центру у місті, що буде відповідати потребам молодих людей.

Команда Хорошівської громади (Житомирська область) презентувала результати дводенного тренінгу з громадянської активності та участі молоді для молодих людей, зокрема з метою створення молодіжного простору та обговорення залученості молодих людей до облаштування та роботи молодіжного простору.

Команда Курненської громади (Житомирська область) поділилась досвідом організації двох одноденних тренінгів щодо дослідження ролі молодих людей в громаді, проблем в громаді та залучення молоді до вирішення цих проблем, розуміння понять “участь”, “демократія”, “молодіжна рада”, розуміння функцій і повноважень молодіжної ради.

Команда Пришибської громади (Полтавська область) розповіла про досвід дводенного тренінгу для посилення спроможності молодих людей громади брати участь у житті громади та задовольняти потреби молодих людей відповідно до проведеної оцінки потреб молодих людей.

Команда Опішнянської громади (Полтавська область) розповіла про досвід підготовки та проведення аналізу потреб молодих людей у громаді для заснування молодіжного хабу, що буде працювати як молодіжний центр.

Зазначимо, що всі заході у громадах були заплановані провести в офлайновому форматі. Формат заходів на онлайновий було змінено відповідно до введення обмежувальних заходів в громадах, пов’язаних з протидією поширенню COVID-19.

Реалізація командами десяти громад місцевих проєктів посилення участі молоді та громадської активності стала можливою за експертної менторської підтримки проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

Нагадаємо, що реалізації проєктів командами громад передували навчання у липні та вересні 2021 року та дослідження у громадах за участю молодих людей у лютому-березні 2021 року. Результати досліджень дали можливість командам громад дослідити актуальність запропонованих ними проєктів у межах співпраці з проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» та провести аналіз цих проєктних ідей за допомогою ПЗПМП підходу (Право-Засоби-Простір-Можливості-Підтримка), що відповідає змісту Переглянутої Європейської хартії про участь молоді в місцевому та регіональному житті.

Подальша діяльність команд громад – партнерів передбачає продовження реалізації місцевих проєктів посилення участі молоді та громадської активності та поширення цього досвіду з представниками і представницями інших громад України.

Громади – партнери проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»

  • Васильківська громада, Київська область
  • Великокопанівська громада, Херсонська область
  • Курненська громада, Житомирська область
  • Куяльницька громада, Одеська область
  • Новоукраїнська громада, Кіровоградська область
  • Опішнянська громада, Полтавська область
  • Присиваська громада, Херсонська область
  • Пришибська громада, Полтавська область
  • Ужгородська громада, Закарпатська область
  • Хорошівська громада, Житомирська область

Проєкт «Молодь за демократію в Україні» реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки та ґрунтується на попередньому досвіді та продуктивній двосторонній співпраці Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України у межах Рамкової програми співробітництва в галузі молодіжної політики між Радою Європи та Міністерством молоді та спорту України на 2016-2020 роки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux