• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Команди молодіжних центрів – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» впроваджують проєкти посилення участі молоді
опубліковано 26 листопада 2021 року о 15:00

16-20 листопада 2021 року у м. Київ представники та представниці молодіжних центрів - партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» взяли участь у зустрічі команд центрів – партнерів з метою розвитку компетентностей через вивчення та аналіз отриманого досвіду участі у проєкті Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

Стен Ньорлов, голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи, та Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, взяли участь у підведенні підсумків майже річної співпраці з командами чотирнадцяти молодіжних центрів у межах проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні». Стен Ньорлов висловив вдячність представникам та представницям молодіжних центрів за внесок у партнерство заради посилення громадської активності та молодіжної участі у щоденній роботі з молодими людьми – на національному, обласному та місцевому рівнях в Україні. Голова Офісу Ради Європи в Україні підкреслив, що в результаті успішного перегляду підходів молодіжними центрами-партнерами, молоді люди у громадах отримують користь від молодіжної роботи, заснованої на участі молоді, для реалізації своїх прав людини і свобод, для змістовної участі та демократичного громадянства. Стен Ньорлов подякував за плідну співпрацю Марині Попатенко, заступниці Міністра молоді та спорту України, та команді Міністерства.

Своєю чергою, Марина Попатенко подякувала Раді Європи за можливість бути партнером та бенефіціаром в проєкті Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» та важливість роботи у межах Проєкту та трирівнєвому рівні з молодіжними центрами в Україні. Зокрема подякувала командам молодіжних центрів та підкреслила важливість проведеного центрами аналізу стану молодіжної роботи та програм неформальної освіти в центрах за участю молодих людей з наголосом на громадську активність, що позитивно ототожнюється з пріорітетами молодіжної політики в Україні.

Зустріч команд центрів відбулась у межах вже фінального п’ятого етапу компоненту «Активізація молодіжних центрів та молодіжна робота» проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні». На попередніх етапах команди молодіжних центрів за експертної дослідницької підтримки проєкту здійснили за участю молодих людей аналіз стану молодіжної роботи в центрах та програм неформальної освіти з наголосом на громадській активності та можливостях для участі молодих людей. У червні 2021 року команди центрів взяли участь у довготривалому навчанні команд. З липня 2021 року команди молодіжних центрів за менторської підтримки експертів та експерток Ради Європи розпочали розробку та реалізацію місцевих проєктів посилення участі молоді.

Розроблена методологія дослідження та навчальних програм для команд молодіжних центрів ґрунтується на стандартах Ради Європи у сфері молоді, насамперед, на Рекомендаціях Комітету міністрів про:

Завдяки професійній роботі тренерської команди проєкту - Назара Боярського, Альони Глазкової, Ольги Донець, Юлії Єлфімової - вдалось створити простір для розвитку компетентостей представників та представниць чотирнадцяти молодіжних центрів – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» у сферах посилення участі молоді та громадської активності, залучення різних молодих людей та створення безпечного й інклюзивного простору у молодіжному центрі.

У перший день зустрічі представники та представниці молодіжних центрів відвідали у Музей темряви «Третя о півночі», де зокрема у повній темряві дослідили на власному досвіді доступність просторів на вулиці, на природі, у мистецькій галереї. Одне із завдань зустрічі команд-центрів - це дослідити вплив проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» на роботу молодіжного центру в громаді, зокрема на розширення цільових аудиторій молодих людей, що користуються послугами молодіжного центру.

Для ознайомлення з міжнародним досвідом молодіжних центрів щодо впровадження інклюзивного, недискримінаційного та гендерно-чутливого підходів учасники та учасниці зустрілись з Манте Сургаутайте, молодіжної працівницею та мім лідеркою Відкритого молодіжного центру м. Вільнюс MES (Литва) та Теему Лііматайнен, директор Відкритого молодіжного центру PaNoKe м. Пайкузе (Естонія).

У третій день представники та представниці молодіжних центрів дослідили стереотипи та упередження у Живій бібліотеці. Жива бібліотека стала частиною програм Ради Європи у 2003 році, поштовхом до її включення слугувало усвідомлення того, що права людини не можна захищати лише за допомогою юридичних текстів. Проєкт Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» переклав українською мовою посібник «Не судіть за обкладинкою!» для тих, хто організовує Живу бібліотеку. Посібник українською мовою допоможе підвищити компетентності молодіжних працівників та працівниць в організації Живої бібліотеки у своїх молодіжних центрах та громадах.

Варто підкреслити, що однією з суттєвих складових компонента «Активізація молодіжних центрів та молодіжна робота», у межах якого відбулась зустріч, є забезпечення передумов для взаємного навчання та мережування між молодіжними центрами міського, обласного та національного рівнів з різних областей України. У межах співпраці команди молодіжних центрів також отримали та дослідили зміст перекладених у межах проєкту українською мовою посібників «Знак якості Ради Європи для молодіжних центрів» та оновленого видання посібника з освіти з прав людини за участю молоді «Компас».

Методологія зустрічі передбачала простори для обміну практиками молодіжної роботи для посилення участі молоді та їхньої громадської активності.

Іван Сапса, проєктний менеджер Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний молодіжний центр» презентував розроблену у межах співпраці з Проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» симуляційну гру зі створення молодіжного центру у громаді «Червоні лінії».

Анастасія Строїло, директорка Новомосковського міського культурно-освітній дитячо-молодіжного центру провела майстерню з юридичних питань надання платних послуг молодіжним центром.

Альона Попова, начальниця відділу сприяння інноваційній діяльності та міжнародному партнерству Київського молодіжного центру, презентувала доcвід налагодження співпраці з бібліотеками, вищими закладами освіти та приватними просторами для створення молодіжних просторів у м.Київ у межах реалізації проєкту YouthFull.

Анастасія Головченко та Ярослав Мельник, що представляли на зустрічі Державну установу «Всеукраїнський молодіжний центр» (ВМЦ), презентували діяльність ВМЦ та разом з учасниками та учасницями зустрічі зробили SWOT-аналіз ідеї трирівневої системи молодіжних центрів, що відповідає Закону України «Про основні засади молодіжної політики в Україні».

Нагадаємо, молодіжними центрами – партнерами проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» стали:

Національний рівень

  • Державна установа «Всеукраїнський молодіжний центр»

Обласний рівень

  • Обласна комунальна установа «Волинський обласний молодіжний центр»
  • Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
  • Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний молодіжний центр»
  • Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат»

Місцевий рівень

  • Львівський міський молодіжний центр
  • Міський молодіжний центр м. Хмельницький
  • Новомосковський міський культурно-освітній дитячо-молодіжний центр
  • Комунальна установа виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київський молодіжний центр»
  • Громадська організація «Охтирський молодіжний центр»
  • Центр дозвілля відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради
  • Комунальний заклад Ніжинський міський молодіжний центр Ніжинської міської ради Чернігівської області
  • КУ «Сумський міський центр дозвілля молоді» Сумської міської ради
  • Міський молодіжний центр м. Новоград-Волинський

Проєкт «Молодь за демократію в Україні» реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки та ґрунтується на попередньому досвіді та продуктивній двосторонній співпраці Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України у межах Рамкової програми співробітництва в галузі молодіжної політики між Радою Європи та Міністерством молоді та спорту України на 2016-2020 роки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux