• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Рівненщині молодь взяла участь у Всеукраїнському молодіжному таборі військово-історичної реконструкції «Повстанські ночі»
опубліковано 08 вересня 2021 року о 14:31

Молодь, що цікавиться історією визвольних змагань середини XX сторіччя, а саме боротьбою Української повстанської армії та УПА «Поліська січ» за незалежність, зібралась з 2 по 5 вересня 2021 року на Рівненщині для участі у Всеукраїнському молодіжному таборі військово-історичної реконструкції «Повстанські ночі».

За чотири  дні насиченої програми  учасники були залучені  до історично-пошукової роботи по впорядкуванню  визначних місць (місця загибелі  та місця поховань),  пов’язаних з визначними діячами повстанського руху на Березнівщині, одного з найактивніших районів збройного опору на теренах Рівненщини.

Зокрема таборовики відвідали могилу хорунжого УПА «Поліська січ» – Адама Воловодика в селі Великі Селища, могилу зв’язкової УПА – Лашти Любові в селі Маринин, місця поховань повстанців поблизу села Мочулянка, також відвідали місцевий музей в селі Бистиричі, де велика частина експозиції присвячена засновнику УПА «Поліська січ» - Тарасу Бульбі – Боровцю.

Крім історично пошукової роботи, учасники табору мали нагоду взяти участь у водній мандрівці річкою Случ за маршрутом с. Більчаки – с. Соснове, де мали низку краєзнавчих екскурсій, зокрема відвідали Замкову гору в селі Маринин, «Дзвонецьку» гору та руїни Губківського замку  біля села Губків. 

Вишкільна програма табору передбачала участь молоді в стрілецькому вишколі, який складався з наступних розділів:

- опанування основ знань з користування зброї;

- змагання зі стрільби (пневматичний пістолет та пневматична рушниця);

- тактичні заняття та змагання з пейнтболу.

Спортивно-туристична програма табору містила заняття зі скелелазіння та спортивного орієнтування.

Родзинкою цьогорічної програми була зустріч та навчальні заняття в колі військових реконструкторів. Нічого так не передає дух тієї епохи військових звитяг, як відтворення реальних одностроїв, амуніції,  зброї та розповіді про наших земляків, які виборювали свою незалежність. 

На закінчення вишкільної програми таборовики та реконструктори відвідали місце загибелі сотника «Шугая» (Назарова Григорія Федоровича), за яким дбає місцевий краєзнавець – Богдан Воловодик. На честь сотника та його побратимів  пролунала спільна молитва та «Сальва» (салют з реконструкторської зброї).

Даний проєкт реалізований громадською організацією «Фонд молодіжних ініціатив «Крила»  за ініціативи місцевого реконструктора та учасника російсько-української війни – Володимира Балановича. 

Велика подяка за відтворення подій збройної боротьби Української повстанської армії та цікаві розповіді – військово-історичній групі «Азимут» та окремим реконструкторам Віктору Матеюку, Володимиру Балановичу, Вадиму Степасюку, Василю Войтовичу, Патраю Володимиру.

Проєкт став можливий за фінансової та організаційної підтримки відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України та Департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту  Рівненської ОДА.

Технічний партнер заходу «Агенція активного відпочинку  «Світовир».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux