• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підбили підсумки реалізації проєкту із збереження та відновлення ментального здоровʼя засобами оздоровчої рухової активності та на базі молодіжних центрів у 2023 році
опубліковано 29 листопада 2023 року о 15:47

Під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської відбулося останнє цьогоріч засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. 

Координаційну раду створено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської.

Участь в заході взяли керівник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний, представники центральних органів виконавчої влади, керівники ОВА, народні депутати, представники Офісу Глави держави, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів та міжнародні партнери.

Під час засідання кожне з 11 міністерств-учасників підбило проміжні результати у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я та презентувало свої проєкти.

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний розповів про реалізацію пріоритетного проєкту «Молодіжні центри та активні парки – частина екосистеми психічного здоров’я» та розказав про плани на 2024 рік.

Він повідомив, що для відновлення ментального здоровʼя засобами оздоровчої рухової активності залучено понад 775 тис. учасників у межах заходу «активних парків». Понад 78 тис. з них – внутрішньо переміщенні особи, ветеранів війни – більше ніж 7 тис.

У поєднанні із залученням всіх груп населення до фізкультурно-оздоровчих заходів, які проводяться також Всеукраїнським центром та центрами фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» в регіонах України, загальна кількість учасників заходів склала майже 1 млн 140 тис. З них внутрішньо переміщених осіб – понад 128 тис., ветеранів війни – майже 16 тис. Всього проведено понад 43 тис. культурно-оздоровчих заходів.  

Також посадовець поінформував, що у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України у межах реалізації проєкту Міжнародної організації з міграції, 506 координаторів посилили свої компетенції у сфері ментального здоров’я.

Крім того, він зазначив, що молодь, діти, підлітки від 5 до 17 років та люди, які постраждали внаслідок війни, внутрішньо переміщені особи, отримали послуги в Співдія Хабах проєкту «Співдія» на базі молодіжних центрів від професійної команди фахівців: 2 тис. 349 особам надано послуги з психологічної підтримки, а 88 тис. 530 дітей узяли участь у заняттях з психоемоційної підтримки.

У 2024 році у рамках «Активних парків» планується розширити географію проведення масштабних забігів та започаткувати нові форми для дітей шкільного віку в літній період з метою залучення та ознайомлення їх із заняттями з різноманітних видів спорту (літні ліги).

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux