• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Погоджено масштабний План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні
опубліковано 15 липня 2021 року о 12:50

12 липня під час засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді Олени Зеленської та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було погоджено масштабний План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. До Плану заходів включено понад 250 ініціатив, які буде втілено в життя протягом найближчих двох років.

У ході засідання Ради безбар’єрності міністри представили 7 ключових проектів цього Плану, які відповідають за найбільші виклики, пов'язані з суспільними бар'єрами.

Проект 1: Стандарти інфраструктурної безбар'єрності України (реалізатор: Міністерство інфраструктури України). Мета проекту - створити безбар'єрний доступ пасажирів до об'єктів транспортної інфраструктури (залізничної, дорожньої та авіаційної). На пілотних об'єктах буде створено необхідні умови доступності для маломобільних груп населення, забезпечено безбар'єрну навігацію в просторі, підвищено кваліфікацію персоналу. Також відповідно до потреб маломобільних груп населення буде оновлено наповнення сайтів інфраструктурних об'єктів.

Проект 2: Інформаційна кампанія «Україна без бар'єрів» (реалізатор: Міністерство культури та інформаційної політики України). Проект покликаний популяризувати у суспільстві культуру безбар’єрності як філософію гідності та прийняття. Ключова мета проекту - підвищення обізнаності маломобільних груп населення про свої права та можливості їх реалізації, а також забезпечення більш толерантного ставлення до таких груп населення з боку суспільства.

Проект 3: Доступ до Інтернету в українських селах (реалізатор: Міністерство цифрової трансформації України). 9,6% громадян України, які проживають у селах та селищах, не мають доступу до Інтернету. Це створює бар'єри не лише для спілкування, але й у отриманні цифрових послуг та освіти. Мета проекту - забезпечити доступ до швидкісного фіксованого Інтернету для 1 000 000 українців. Підключити до оптичного Інтернету 6 000 об'єктів соціальної інфраструктури, розташованих в сільській місцевості.

Проект 4: Фізична доступність громадських будівель (реалізатор: Міністерство розвитку громад та територій України). Мета проекту - поетапно розвинути фізичну доступність громадських будівель. Зокрема, планується оновлення 5 державних будівельних норм відповідно до сучасних вимог бар'єрності та посилення контролю за дотриманням ДБН. Також буде впроваджено 7 нових стандартів доступності громадських будівель. Усі нові будівництва відповідатимуть кращим стандартам доступності.

Проект 5: Ветеранська підприємницька ініціатива G2VEI (реалізатор: Міністерство у справах ветеранів України). Проект спрямований на підвищення підприємницької активності ветеранів. В його рамках буде створено онлайн-платформу, яка надасть доступ ветеранам до всіх необхідних сервісів для започаткування, ведення та розвитку бізнесу. Також заплановано створення інвестиційної платформи для підтримки ветеранських стартапів.

Проект 6: Впровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (реалізатор: Міністерство охорони здоров'я України). Мета проекту - забезпечити перехід до Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ). Особи з обмеженнями повсякденного функціонування, особи з інвалідністю, особи з особливими освітніми потребами отримуватимуть суттєво більші реабілітаційні, освітні та соціальні послуги, а також зможуть контролювати їх ефективність.

Проект 7: Шкільна освіта для всіх (реалізатор: Міністерство освіти і науки України). Наразі в Україні спостерігається недостатня якість та доступність освіти, в тому числі інклюзивної, для осіб з особливими освітніми потребами. Мета проекту - створення та функціонування в Україні освітньої моделі, яка забезпечує підтримку в освітньому процесі будь-якої дитини, яка цього потребує. Також заплановано впровадити модель широкої інклюзії, відповідно до якої ключовою ознакою особливих освітніх потреб є не діагноз, а потреба в постійній чи тимчасовій підтримці в освітньому процесі.

Також за ініціативи першої леді Олени Зеленської буде створено «Довідник безбар’єрності» - проект, який реалізують в рамках ініціативи «Без бар'єрів». До цього часу етика спілкування з маломобільними групами, включаючи людей з інвалідністю, не була у фокусі суспільства. Тому Довідник має стати своєрідною «Вікіпедією безбар’єрності», яка доступною мовою розповідатиме про толерантне спілкування з такими групами громадян, зокрема із людьми з інвалідністю.

До «Довідника безбар’єрності» увійдуть такі розділи: базові поняття безбар’єрності, основні принципи безбар’єрної мови та спілкування, глосарій правильних термінів, які варто вживати, із прикладами слів, які є некоректними чи навіть образливими, а також великий календар свят і знаменних дат, пов’язаних з темою безбар’єрності. Ілюстрації до посібника створять талановиті українські художники. Сам «Довідник безбар’єрності» стане доступним в електронному та друкованому форматах.

Довідково:

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України від 3 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Розроблення проекту Плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на 2021-2022 роки координує Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі при Кабінеті Міністрів України надає експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар’єрність».

Нагадаємо, в червні, під час засідання Ради безбар'єрності Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт наголосив, що діяльність Мінмолодьспорту в найближчі два роки сфокусується на проведенні аудиту доступності більше ніж 300 молодіжних центрів та створенні умов для самореалізації молоді з інвалідністю у кожному центрі. Також буде підвищено обізнаність співробітників щодо можливостей залучення молоді до активної громадської участі в житті своїх громад.

Зокрема, буде проведений аудит доступності всіх спортивних будівель та споруд (спортивні комплекси, зали, арени, стадіони), а Національна програма розвитку масового спорту буде доповнена потребами дітей та молоді з інвалідністю, а також літніх людей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux