• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проєкти посилення участі молоді розробили три команди громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»
опубліковано 26 липня 2021 року о 15:51

13-16 та 20-23 липня 2021 року представники та представниці команд Опішнянської громади (Полтавська область), Присиваської громади (Херсонська область), Ужгородської громади (Закарпатська область) взяли участь у двотижневому тренінг-семінарі в онлайновому форматі з посилення участі молоді та громадської активності.

Це друга зустріч команд громад відбулась у межах вже третього етапу компоненту «Молоді люди – повноправні громадяни», який має на меті підтримку змістовної участі молоді на місцевому рівні шляхом перегляду молодіжної політики та впровадження необхідних заходів, використовуючи стандарти Ради Європи. Мета тренінг-семінару - посилити спроможність представників та представниць команд громад-партнерів проєкту Ради Європи “Молодь за демократію в Україні” впроваджувати на місцевому рівні молодіжну політику та здійснювати молодіжну роботу на підходах громадської активності та участі молодих людей.

Завдяки професійній роботі тренерської команди проєкту – Альони Глазкової, Тетяни Горохової та Людмили Кіндрат - вдалось створити простір для розвитку компетентностей, обміну думками, розбудови мереж та пошуку нових партнерів для команд громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

Програма тренінг-семінару побудована на підходах неформальної освіти, зокрема передбачала навчання, зустрічі, обміни досвідом та додаткові майстерні.

Під час тренінг-семінару учасники та учасниці зустрілись з Іриною Бєляєвою, директоркою департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України. Під час зустрічі Ірина Бєляєва представила нормативні документи, що регулюють молодіжну політику в Україні, зокрема Закон України «Про основні засади молодіжної політики», Національну стратегію державної молодіжної політики 2030, Державну цільова соціальна програма «Молодь України» на 2021-2025».

Під час тренінг-семінару представники та представниці команд громад-партнерів проєкту досліджували та обговорювали разом:

  • роль молодих людей у житті громади та громади в житті молодих людей (можливості та сфери відповідальності);
  • інклюзивні підходи у молодіжній політиці та молодіжній роботі, визнання цінності участі різних категорій молоді;
  • стандарти і підходи Ради Європи та законодавство України у сфері молодіжної політики та молодіжної роботи, вміння їх використовувати на практиці;
  • потенціал молодіжних рад та молодіжних центрів для посилення молодіжної участі та можливого їхнього впливу на прийняття рішень, що стосуються життя молодих людей у громаді;
  • нормативні документи, що регулюють окремі питання роботи молодіжних центрів, та приклади адвокатування своїх пропозицій;
  • форми та методи молодіжної роботи, зокрема підходів неформальної освіти тощо.

Володимир Онищук, директор Корюківського молодіжного центру "КУБ" (м. Корюківка Чернігівської області), зустрівся з учасниками та учасницями, презентував досвід роботи центру та відповів на практичні питання команд громад-партнерів проєкту Ради Європи "Молодь за демократію в Україні" щодо створення та роботи молодіжного центру на підходах участі молоді, зокрема про час роботи центру та доступність для різних груп молодих людей.

Олег Малець, керівник мережі молодіжних просторів ТВОРИ, директор МолоДвіжЦентр.Львів, розповів, як створювали центр, про особливість діяльності молодіжного центру як комунального закладу, ділився практичними порадами щодо організаційних питань роботу центру, зокрема режиму роботи.

Тетяна Сторожко, голова Охтирської молодіжної ради, взяла участь у сесії про молодіжні ради та презентувала практичний досвід діяльності, основні виклики та практичні питання участі молоді, з якими стикається молодіжна рада.

Ілля Шелест, екс-голова Молодіжної ради при Люботинській міській раді, радник Люботинського міського голови з питань молодіжної політики, член правління Української асоціації молодіжних рад з питань адвокації, поділився досвідом створення та діяльності молодіжної ради та зокрема організаційними питаннями переобрання складу та керівництва.

Команди громад опрацювали результати дослідження стану молодіжної політики та потреб, проведеного дослідницькою командою проєкту Ради Європи у десяти громадах-партнерах у лютому-березні 2021 року. Ці результати дали можливість командам громад обговорили актуальність ідей, запропонованих для реалізації у межах співпраці з проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» та провести аналіз цих ідей за допомогою ПЗПМП підходу (Право-Засоби-Простір-Можливості-Підтримка), що відповідає змісту Переглянутої Європейської хартії про участь молоді в місцевому та регіональному житті.

В один з днів команди громад ініціювали проведення майстерні з проведення гри «Країна гідності», яку Рада Європи видала для дослідження теми доступу молодих людей до соціальних прав. Майстерня допомогла командам громад опанувати гру та знайти відповіді на питання щодо методики її проведення з молодими людьми у своїх громадах.

Також команди громад проведи самооцінку молодіжної політики у громаді з використанням Інструменту самостійної оцінки молодіжної політики, що був ухвалений Європейським керівним комітетом у справах молоді.

Подальша діяльність команд громад – партнерів передбачає реалізацію місцевих проєктів посилення участі молоді та громадської активності за експертної менторської підтримки Проєкту.

Нагадаємо, що 5–9 липня 2021 року представники та представниці Васильківської громади (Київська область), Курненської громади (Житомирська область), Новоукраїнської громади (Кіровоградська область) та Хорошівської громади (Житомирська область) взяли участь у п’ятиденному тренінг-семінарі з посилення участі молоді та громадської активності.

Проєкт «Молодь за демократію в Україні» реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки та ґрунтується на попередньому досвіді та продуктивній двосторонній співпраці Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України у межах Рамкової програми співробітництва в галузі молодіжної політики між Радою Європи та Міністерством молоді та спорту України на 2016-2020 роки.

Громади – партнери проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»

Васильківська громада, Київська область

Великокопанівська громада, Херсонська область

Курненська громада, Житомирська область

Куяльницька громада, Одеська область

Новоукраїнська громада, Кіровоградська область

Опішнянська громада, Полтавська область

Присиваська громада, Херсонська область

Пришибська громада, Полтавська область

Ужгородська громада, Закарпатська область

Хорошівська громада, Житомирська область

Детальніше про проєкт та ресурси Ради Європи у сфері молоді за покликанням: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/youth-for-democracy-in-ukraine


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux