Ранок розпочався з показу фільму «Смачного», який переніс гостей у світ сучасної української кухні, показавши її багатогранність та сучасні тенденції.
Далі відбулася зустріч з відомим українським шеф-кухарями Євгеном Клопотенком та Володимиром Ярославським. Вони розповідали про традиції української кухні та проводили майстер-класи.
Наступним на черзі був показ фільму «Тісто», який розповів про багаті традиції приготування хліба в Україні, акцентуючи на важливості хліба в українській культурі.
Важливою частиною заходу стали інтерв'ю з Євгеном Клопотенком та Володимиром Ярославським.
Євген Клопотенко розповів про важливу роль борщу у світовому сприйнятті української гастрономії. У своєму інтерв’ю він підкреслив, що борщ став символом України та інструментом гастродипломатії, завдяки якому мільярди людей у світі дізналися про українську кухню. Він також зазначив важливість гастродипломатії у сучасному світі.
«Світ йде до мультинаціоналізму. Їжа, музика – це soft power, яка допомагає просувати культуру. Так, як бургери представляють Америку, піца – Італію, так і борщ тепер представляє Україну», — сказав Євген Клопотенко.
Володимир Ярославський розкрив аспекти гастродипломатії. Він зауважив, що Україні слід показувати свою унікальність через гастрономічні традиції, поєднуючи знайомі і нові елементи у кулінарії.
«Ми маємо показувати нашу Україну через правило Парето 80 на 20: 80% знайомих продуктів, 20% — унікальних. Це допомагає людям краще пізнавати нашу культуру», — сказав Володимир Ярославський.