• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Кібербезпека та протидія дезінформації у спорті: підсумки Національного Кластеру Кібербезпеки
опубліковано 01 липня 2024 року о 16:03

27 червня 2024 року у Києві відбулось засідання Національного Кластеру Кібербезпеки, де представники Міністерства молоді та спорту обговорили виклики та рішення у галузі кібербезпеки й дезінформації. Захід організували Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України та Мінмолодьспорт за підтримки CRDF Global і Держдепартаменту США.

У першій панелі учасники зосередилися на основних кіберзагрозах для спорту. Віталій Лавров, заступник Міністра, наголосив на важливості захисту молоді та спорту як складової національної безпеки. Він підкреслив: «Спорт об'єднує українців і стає мішенню для гібридного впливу з боку росії. Маємо протидіяти цим загрозам на всіх рівнях».

У другій панельній дискусії обговорили роль спорту, кіберспорту та спортсменів у російській війні, а також результати роботи із відсторонення російських пропагандистів від міжнародних змагань. Заступник начальника управління стратегічного планування та комунікацій Мінмолодьспорту Сергій Биков зазначив, що спорт у росії перетворили на частину державної машини, а російських спортсменів використовують як агентів гібридного впливу. Він також зазначив, що Мінмолодьспорт за координації Офісу Президента України вибудував ефективну систему протидії російським агентам гібридного впливу у спорті. У результаті спільної роботи із РНБО, НОК України, спортивною, журналістською та OSINT-спільнотою, вдалося у десять разів зменшити присутність ворожих агентів на Олімпійських іграх.

Панельну дискусію модерував Артем Худолєєв, журналіст-розслідувач проєкту Watchers.media.

Третя панель обговорила кіберзагрози для молоді, зокрема через фейки. Спікери поділилися досвідом створення освітніх матеріалів для підвищення обізнаності молоді.

Національний кластер кібербезпеки став важливою платформою для обговорення стратегій захисту спорту та молоді від кіберзагроз. Віталій Лавров подякував усім учасникам і наголосив, що обговорення стало продуктивним, окресливши конкретні загрози та шляхи їх подолання. «Разом ми будуємо безпечне та стійке майбутнє для України», — підсумував він.

У Національному Кластері Кібербезпеки взяли участь понад сто представників державного та приватного сектору, спортивних асоціацій, міжнародних організацій та громадськості. Серед ключових спікерів заходу були представники Міністерства молоді та спорту, Служби безпеки України, Міністерства цифрової трансформації України, Національного антидопінгового центру, Центру протидії дезінформації, Києво-Могилянської Академії, Інституту дослідження кібервійни та компаній SentinelOne, Molfar та Лабораторії комп'ютерної криміналістики Cyberlab.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux