• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: Ми хочемо більше відповідальності у діях спортивних федерацій
опубліковано 11 лютого 2024 року о 16:15

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний повідомив, що Міжнародна федерація академічного веслування порушила вимоги Міжнародного олімпійського комітету (МОК), коли дозволила представникам країн-агресорок брати участь у регаті на парних човнах. Раніше МОК заборонив росіянам та білорусам брати участь у будь-яких командних змаганнях.

«Якщо в човні сидить понад одна людина, то це, фактично, вже команда — це зрозуміла і проста логіка. І сьогодні федерація на такому не дуже важливому змаганні, але все ж таки пробує порушити ці критерії, на що ми реагуємо, щоб у подальшому такі випадки не повторювалися», — сказав Матвій Бідний в ефірі національного телемарафону «Єдині новини»

Також Матвій Бідний повідомив, що Мінмолодьспору та НОК України відправили спільний лист до Міжнародної федерації академічного веслування та профільним міністрам понад 30 країн-партнерів України, з проханням звернути увагу на цей випадок.

Очільник Мінмолодьспорту підкреслює, що Україна послідовно виступає проти допуску росіян та білорусів до міжнародних змагань у будь-якому статусі та ця робота приносить результат.

«Зараз буде проходити міжнародний чемпіонат Європи з боротьби в Бухаресті, в Румунії. Частині російських борців не видали візи на в'їзд до країни, і сьогодні вони не зможуть взяти участь у цих змаганнях. Також ми теж спостерігаємо реакцію багатьох федерацій, але все ж таки ми б хотіли, щоб вона була більш системною, більш категоричною», — каже Матвій Бідний

Він наголошує, що росіяни не відповідають жодним критеріям нейтральності, адже підтримують війну та російського диктатора:

«Деякі федерації говорять про набуття ліцензії такими атлетами, як, наприклад, Владислав Ларін, який, на думку федерації тхеквондо, є «нейтральним», а ми надаємо відеодокази того, як він збирає гроші на армію окупантів. Чи на таких борців, як Заур Угуєв, наприклад, який фотографується з путіним та пропагує війну».

Матвій Бідний зауважує, що попри тиск росіян, МОК взяв на себе зобов'язання проводити додаткову верифікацію атлетів, які претендують отримати «нейтральний» статус:

«Ми продовжуємо публічно наполягати, звертатися, спілкуватися з представниками країн Європи і, зокрема, із Францією, як країною-організатором Олімпіади, щодо того, щоб процес цієї верифікації був як можна більше відкритим і транспарентним. Щоб ми могли надати свої докази у цьому процесі», — резюмує Матвій Бідний.

Міністерство молоді та спорту України продовжує послідовно боротися за відновлення справедливості у спорті та тотальне відсторонення представників росії та білорусі від усіх міжнародних змагань, у будь-якому статусі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux