• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний про участь в Олімпійських іграх: «Це не просто спорт — це питання зовнішньої політики»
опубліковано 09 грудня 2023 року о 17:46

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний розкритикував рішення Виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити російським та білоруським спортсменам участь у Олімпійських іграх 2024 року під нейтральним прапором. «Це рішення — абсолютно безвідповідальне», повідомив Матвій Бідний в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Не існує та не може існувати нейтрального статусу для спортсменів, які фінансуються російськими грошима і пройшли систему відбору через заангажовані державні структури росії», — стверджує Матвій Бідний та додає, що навіть якщо атлети не мають прямого контракту зі збройними силами або не висловлювались щодо російської агресивної війни — не можуть вважатися нейтральними, адже їх використає російська пропаганда. 

«Ми розуміємо, що на наступний день після повернення до росії вони вдягнуть z-свастику та братимуть участь у пропагандистських заходах російського режиму», — зауважує керівник Мінмолодьспорту.

Матвій Бідний повідомив, що критерії нейтральності, які визрачив МОК — надто розмиті та Україна продовжить боротися за вільний від росіян міжнародний спорт: «Наша позиція не змінюється, незалежно від критеріїв, які встановлює МОК. Ми будемо продовжувати боротьбу». 

Керівник Мінмолодьспорту поінформував, що цивілізований світ підтримує Україну у боротьбі: «Досі рішення про допуск або недопуск приймалися на рівні спортивних міжнародних федерацій. Останнім часом було кілька успішних випадків, наприклад, у гімнастиці та у бадмінтоні, коли міжнародні федерації продовжували відсторонення представників агресорів. Весь цивілізований світ розуміє ситуацію і нас підтримує. Усі розуміють, що допускати російських спортсменів під будь-яким прапором неприпустимо. Це буде толеруванням злочину, який вчиняє росія», — акцентував Матвій Бідний.

Українські атлети не почуваються у безпеці, коли їм доводиться змагатись із росіянами — говорить очільник Мінмолодьспорту: «Який моральний стан наших спортсменів, коли вони змагаються з росіянами, що підтримують агресію? Навіть якщо вони не висловлюють прямої підтримки - російські атлети є частиною системи, яка веде війну і загрожує світовій безпеці». Він додає, що випадок з Ольгою Харлан свідчить про сплановані провокації з боку так званих «нейтральних» російських атлетів.

Щодо участі України в Олімпійських іграх 2024 року Матвій Бідний зазначив, що рішення ухвалюватимуть з точки зору інтересів України: «Це не просто спорт — це питання зовнішньої політики. Рішення про участь має виходити з інтересів нашої держави. Ми повинні зберігати холодний розум і приймати зважені рішення. Кожен спортсмен розуміє це». 

«Рішення має бути зваженим, і ми будемо його комунікувати із суспільством» — резюмував Матвій Бідний.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux