• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: російські «нейтральні» атлети мають ті ж паспорти, що й окупанти, які вбивають українців»
опубліковано 07 грудня 2023 року о 16:57

У інтерв'ю агентству France Presse, очільник Міністерства молоді та спорту України, Матвій Бідний, висловив занепокоєння ідеєю допустити представників країн-агресорок до Олімпійських ігор 2024 року, яку висловили на Олімпійському саміті у Лозанні 5 грудня. 

Матвій Бідний зазначив, що такий крок створює враження, ніби Міжнародний олімпійський комітет (МОК) «не хоче демонструвати необхідне лідерство у справі олімпійської справедливості та чесності». 

Наразі МОК ще не ухвалив остаточного рішення щодо того, чи допустять спортсменів з рф та рб до участі в Олімпіаді у «нейтральному» статусі.  

Очільник Мінмолодьспорту висловив надію, що МОК вчинить відповідально і заборонить представникам рф та рб ховатись під прапором «нейтральності». 

«Як влучно сказав президент Володимир Зеленський: «Очевидно, будь-який нейтральний прапор російських спортсменів забруднений кров'ю», – процитував Президента України Матвій Бідний. 

«Ми розраховуємо на відповідальне рішення та лідерство МОК, яке не дозволить росії використовувати спорт для військової пропаганди. Навіть якщо це спорт під «нейтральним» прапором», - стверджує керівник Міністерства. 

Очільник Мінмолодьспорту нагадав, що росія є єдиною державою у світі, яка тричі порушувала олімпійське перемир'я (2008, 2014 та 2022 року).  

«Вони не поважають фундаментальні цінності олімпізму: досконалість, повагу та дружбу. Натомість ми поважаємо принцип нейтральності, але «нейтральність» можлива лише у мирний час. Коли йде війна, і одна нація зі своїми паспортами вбиває іншу націю, тоді «нейтральність» стає безвідповідальністю», – зауважує Матвій Бідний. 

За словами очільника Мінмолодьспорту, відмова від громадянства країн-агресорок – це єдиний спосіб довести нейтральність:  «Відмова від російського паспорта – це єдиний можливий спосіб сьогодні для спортсмена довести, що олімпійська досконалість є його першочерговим пріоритетом, і спортсмен не бере на себе частку відповідальності за вбивства українців», – каже Бідний. 

Він додає, що Україна вітає рішення Виконкому МОК дозволити спортсменам, які раніше змагалися за росію, змінити громадянство.  Матвій Бідний стверджує, що російські атлети дуже близькі до фронту, навіть якщо безпосередньо не пов’язані із військовими. 

«Є відома соціологічна теорія, що будь-які дві людини на планеті розділені лише шістьма рукостисканнями», – сказав він. 

«Уявіть, що ви заходите на арену, а перед вами стоїть людина, за якою, всього за кілька рукостискань, стоїть російський солдат, який стріляв у дітей у Бучі. Просто уявіть це» – акцентує Матвій Бідний. 

Керівник Мінмолодьспорту наголошує, що російське вторгнення завдало страждань усім українцям, завдала великої шкоди спортивній спільноті та потенційним олімпійцям. 

«У нас є підтвердження, що загинули 397 спортсменів та тренерів, включаючи атлетів, які могли брати участь в Олімпіаді, таких як стрілець Єгор Кігітов чи боксер Максим Галиничев», – каже Матвій Бідний. 

«Що стосується спортивної інфраструктури, наші втрати вже перевищили 500 об’єктів на загальну суму понад 300 мільйонів доларів. Їх можна відновити, але людські життя повернути неможливо», – поінформував очільник Мінмолодьспорту. 

Україна послідовно доводить, що представники країн-агресорок мають бути відсторонені від будь-яких міжнародних змагань у будь-якому статусі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux