• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний розповів, що саме робить Україна, щоб унеможливити участь росіян в Олімпіаді
опубліковано 16 січня 2024 року о 12:57

Очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний в ексклюзивному інтерв'ю виданню Kyiv Post розповів, що остаточного рішення про участь України в Олімпійських іграх не ухвалювали та поділився деталями, що саме робить Україна, щоб запобігти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх під будь-яким прапором.

«Я часто вдаюся до аналогії з Олімпіадою в Берліні в 1936 році, коли Гітлеру дали змогу провести Олімпійські ігри, й таким чином його укріпили. Він підкреслив свою міць. Він показав себе за допомогою фільму «Олімпія». Він себе проявив в такому яскравому світлі як лідер, і зміцнив свій авторитет. У ХХІ столітті цього не має повторюватись», – говорить Матвій Бідний. 

Він зазначає, що попри те, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) призупинив членство олімпійського комітету росії, допуск спортсменів з рф та рб під «нейтральним» статусом є безвідповідальним рішенням. Матвій Бідний звертає увагу на важливість боротьби проти тих, хто відкрито підтримує російську агресію. 

«Хто з російських атлетів виступив проти війни? Хто висловив свою позицію? Ба більше, сьогодні ми боремося з тими, хто реально виступив за російську агресію, кого міжнародні федерації сьогодні допускають до участі, як тхеквондиста Володимира Ларіна», – каже Матвій Бідний.  

Він додає: «Сьогодні Міжнародна федерація тхеквондо каже, що не має прямого підтвердження, що він підтримував військову агресію. Хоча є посилання на відеоролик, де Ларін закликає збирати гроші на підтримку російських військових, які воюють проти України... Національний Олімпійський Комітет звернувся зараз з відповідним листом до Томаса Баха, президента МОК. Ми ще очікуємо рішення МОК з цього приводу, тому що в останньому своєму рішенні він взяв на себе відповідальність щодо остаточного відбору і верифікації кандидатів», – зауважує очільник Мінмолодьспорту.

Матвій Бідний звертає увагу, що Україна використовує різні методи, щоб унеможливити участь росіян в олімпіаді. Зокрема, мова йде про заклики до спонсорів МОК та Олімпійських ігор.

«Президент України Володимир Зеленський направляв відповідні листи компаніям, які найбільше підтримують Міжнародний олімпійський комітет. 

Також розгортається громадська кампанія BloodyOlympics, яка направлена саме на спонсорів Олімпіади. Вона показує, що підтримувати Олімпіаду, у якій беруть участь російські вбивці – це додавати свої логотипи на російську форму», говорить очільник міністерства.  

Він додає, що Україна використовує й інструменти міжнародної дипломатії, від яких МОК намагається дистанціюватись: «Були заяви й від 35 міністрів спорту країн світу з приводу недопущення росіян та білорусів. Але МОК – це така достатньо консервативна організація, якій вже понад 120 років. Вона дуже активно підкреслює свою незалежність, автономність. Іноді, на мою думку, навіть зловживає. Вони вважають, що можуть не брати до уваги деякі заяви, заклики». 

Керівник Міністерства констатує, що Україна приділяла надто мало уваги міжнародній спортивній дипломатії та представництву у міжнародних спортивних федераціях. 

«І сьогодні ми бачимо в тих федераціях міжнародних, де в президіях, на посадах президентів і віце-президентів є росіяни, там рішення про повернення або допущення російських спортсменів до участі у змаганнях приймається найшвидше», – говорить Матвій Бідний та наводить приклад Міжнародної асоціацію боксу, яку очолює одіозний Умар Кремльов.  

Очільник Мінмолодьспорту звертає увагу і на відкритий лист, який підписали понад 200 видатних українських атлетів до президента Франції Емманюеля Макрона, пані мера Парижа Анн Ідальго, міністерки спорту Франції Амелі Удеа-Кастері та до голови Оргкомітету Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 Тоні Естанге. 

«Зрозуміло, що в МОК про нього знають, чують і розуміють. Це теж певний публічний тиск. Вони як спортивні функціонери не можуть не зважати на суспільну думку в середовищі спортсменів. Чим більше цей тиск, тим більш зважені рішення вони приймають», резюмував Матвій Бідний. 

Щодо участі України в Олімпійських іграх, Матвій Бідний підкреслює, що Україна поки не приймала остаточного рішення щодо цього та буде ухвалювати рішення відповідно до національних інтересів: «Всі рішення, звісно, будуть прийматися, коли ми будемо розуміти всі позиції, на яких ми знаходимося. І в будь-якому випадку виходити будемо саме з нашого державного інтересу. Є різні аргументи. І ми будемо зважати на кожен з них. Але якщо МОК буде просто ігнорувати всі принципи самого Олімпійського руху, якщо ми будемо бачити, що представників терористів допускають у світовий контекст подій, якщо їх приймають як повноправних учасників спортивного руху, як ми можемо собі дозволити брати в цьому участь?», – ставить риторичне питання керівник Мінмолодьспорту.

В інтервʼю Матвій Бідний також наголошує на важливості ініціатив, спрямованих на зміцнення позицій України в міжнародних спортивних структурах. Очільник Мінмолодьспорту стверджує, що це є ключем до ефективної міжнародної спортивної дипломатії. 

Очільник Мінмолодьспорту звертає увагу, що українські спортсмени та спортивна спільнота в цілому готові до самовідданої боротьби не тільки на спортивних аренах, але й у дипломатичній сфері, захищаючи національні інтереси та демонструючи непохитність українського духу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux