• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: слова віцепрезидента МОК Самаранча-молодшого здивували українську спортивну спільноту
опубліковано 02 жовтня 2024 року о 17:22

Міністр молоді та спорту України Матвій Бідний прокоментував AFP заяви віцепрезидента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та кандидата на посаду президента організації Хуана Антоніо Самаранча-молодшого щодо можливого повернення Росії до міжнародної спортивної спільноти. За словами Бідного, ці висловлювання глибоко обурили та здивували українську спортивну спільноту.

«Вся українська спортивна спільнота була дуже здивована і обурена заявами віцепрезидента МОК, кандидата на посаду президента Хуана Антоніо Самаранча-молодшого. Він кілька разів, зокрема на останній конференції в Будапешті, заявив, що залишилася незавершена справа — мовляв, треба працювати над поверненням Російського олімпійського комітету до складу МОК», — зазначив міністр.

«Ще більш дивною для нас була його заява про те, що МОК не повинен займати якусь сторону, бо це означає відгородитися від якоїсь іншої сторони. Хотілося б зрозуміти, що саме мав на увазі пан Самаранч. На нашу думку, це свідчить про те, що він, можливо, не зовсім обізнаний у тому, що відбувається в Україні та про злочини, які вчиняє Росія. Росія під санкціями, засуджена всіма цивілізованими країнами світу», — додав Бідний.

Очільник Мінмолодьспорту висловив готовність запросити пана Самаранча до України, щоб той особисто ознайомився з наслідками російської агресії. «Думаю, ми могли б запропонувати пану Самаранчу відвідати Україну — показати йому зруйновані спортивні споруди, дати змогу поспілкуватися з атлетами, у яких загинули близькі через російську агресію. Сподіваємося, що це була просто прикра помилка. Але якщо це є потуранням агресору, то це несумісне з амбіціями пана Самаранча стати президентом організації, яка покликана бути лідером світового спортивного руху», — підкреслив міністр.

Бідний наголосив, що керівник такої організації не може не усвідомлювати відповідальність, яка лежить на МОК. «Він як голова повинен наслідувати принципи справедливості, миру та міжнародного права. Такі заяви є для нас дивними й ганебними», — резюмував він.

Напередодні міністр молоді та спорту України Матвій Бідний та міністр закордонних справ України Андрій Сибіга опублікували спільну заяву. У ній зазначено, що заклики Самаранча до відновлення членства Росії в МОК є неприйнятними, оскільки вони ігнорують той факт, що санкції проти РФ були введені у відповідь на її неспровоковану агресію проти України.

«Нещодавно ми бачили приклад на міжнародному конгресі з шахів у Будапешті, де, незважаючи на всі спроби росіян просунути рішення про повернення під власним прапором, їм не вдалося цього досягти. Це свідчить про те, що міжнародна спільнота розуміє контроверсійність і скандальність таких рішень», — зауважив Бідний.

Він підкреслив, що Росія використовує спорт як інструмент пропаганди та просування своїх інтересів. «Спорт — це одна з тих сфер, яку Росія прямо використовує для пропаганди, щоб підкреслити свою могутність і міжнародний авторитет. Спортсмени, які беруть участь у міжнародних змаганнях, служать інструментом для просування російських інтересів. Тому міжнародна спортивна спільнота повинна зробити все можливе, щоб забезпечити справедливий мир у світі», — зазначив міністр.

«Ми очікуємо відповідальної позиції від організації, яка є лідером міжнародного спортивного руху, і що МОК буде дотримуватися норм міжнародного права. Якщо є країна, яка порушує ці норми і використовує спорт як інструмент пропаганди та виправдання своїх злочинних дій, її треба позбавити можливості брати участь у міжнародних змаганнях. Сподіваємося, що в МОК вистачить розуміння власної відповідальності для прийняття правильних рішень», — резюмував Матвій Бідний.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux