• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Матвій Бідний: Спорт сьогодні є частиною нашої зовнішньої політики
опубліковано 28 грудня 2023 року о 15:47

Теза про те, що спорт поза політикою, насправді є популістичною, вважає очільник Міністерства молоді та спорту Матвій Бідний. 

В інтерв'ю для BBC News Україна він висловив розчарування тим, що Міжнародний олімпійський комітет прийняв рішення допустити росіян та білорусів до Олімпіади-2024 у нейтральному статусі. 

«Ви ж розумієте, що якщо хтось потрапить на цю олімпіаду, повернеться з неї, ще й з медаллю, то він на наступний же день буде стояти на стадіоні з зет-свастикою поруч з Путіним і буде використовуватись як інструмент російської пропаганди. У нас немає жодного сумніву з цього приводу», — наголошує Матвій Бідний. 

При цьому він зазначає, що Олімпійський комітет росії, який складається з громадян, зі спортсменів та функціонерів, включив до свого складу регіональні олімпійські комітети тимчасово окупованих територій України.  

«Як ми можемо сьогодні говорити про те, що вони є якимись нейтральними, коли фактично керівництво їхнього Олімпійського комітету приймає таке рішення? Та і в принципі, давайте говорити про те, яким чином спортсмени можуть бути нейтральними, якщо вони на сто відсотків залежать від своєї держави і від політики своєї держави? Коли вони фактично виховуються на російські криваві гроші, проходять підготовку завдяки їм», — пояснює керівник Мінмолодьспорту. 

І підкреслює, що спорт не може бути поза політикою, бо навіщо в такому разі держава вкладає гроші в спорт? Який сенс тоді утримувати олімпійців?  

«Це — певний механізм пропаганди, механізм демонстрації потужності режиму, країни як такої. Тому говорити про те, що спортсмени є нейтральними… Вони в принципі не можуть бути нейтральними, а в росії особливо», — стверджує посадовець. 

За його словами, сьогодні весь цивілізований світ робить все задля того, щоб підкреслити, що росії, агресору, країні-терористу немає місця в світовій спільноті. 

«Спорт — це ж не окрема вирвана ділянка, не якийсь безлюдний острів, це частина суспільного життя, міжнародного життя. Для нас сьогодні це є частиною нашої зовнішньої політики. Ми говоримо про те, що поки триває агресія, представникам країни-агресора немає місця в цивілізованому суспільстві. І ми не будемо цього толерувати. Їх не мають допускати. На конкурсах, на фестивалях, всюди має бути повний бан, щоб вони всі відчули на собі хоч частину того горя, яку навіть смішно порівнювати з тим, що відчуваємо ми, через дії їхнього режиму, який вони підтримують на сто з чимось відсотків», — каже Матвій Бідний. 

Також керівник Міністерства зазначив, Олімпійські ігри пропагують принцип чесної гри, тобто всі учасники мають бути в рівних умовах. Але нині українські спортсмени не можуть реалізувати свій потенціал через широкомасштабну війну, розв’язану рф та рб.

«Як можна говорити про принцип рівності в олімпійському русі? Які сьогодні можуть бути рівні умови у спортсмена з росії і нашого спортсмена, басейн якого розбила ракета, він виїхав зі своєї домівки на окупованій території, хтось з його близьких загинув, хтось на фронті, і він весь час думає тільки про це, який минулої зими тренувався в холодній і темній залі, і зараз під час підготовки він весь час ховається в бомбосховище? Яка рівність? Яка рівність може бути, коли ти виходиш на змагання з кимось, хто фактично за кілька рукостискань знайомий з людиною, яка вбивала наших мирних громадян в Бучі? Це просто неможливо», — додає посадовець. 

Детальніше читайте за посиланням: https://www.bbc.com/ukrainian/articles/ce9e71nd557o

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux