• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Міжнародна федерація дзюдо порушує рекомендації МОК щодо допуску до змагань представників країн-агресорів
опубліковано 29 лютого 2024 року о 20:00

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний разом з президентом Національного олімпійського комітету України Вадимом Гутцайтом та президентом Федерації дзюдо України Михайлом Кошляком звернулися до Міжнародної федерації дзюдо (IJF) у зв’язку з тим, що серед спортсменів, яким було дозволено брати участь у турнірі серії Grand Slam, який відбудеться в Ташкенті (Узбекистан) з 1 по 3 березня, є ті, хто підтримує війну росії проти України.

У листі адресованому президенту IJF Маріуму Візеру зазначається, що дзюдоїстка Мадіна Таймазова була сфотографована для російських пропагандистських ресурсів на фоні зображення диктатора Путіна та літери Z. У квітні 2022 року Таймазова брала участь у пропагандистському заході під назвою «майстер-клас для юних дзюдоїстів з Донбасу». Учасниками заходу були українські діти, незаконно вивезені до росії. Під час цього пропагандистського заходу деякі діти були помічені з абревіатурою ДНР на спинах, що означає назву терористичної організації «Донецька народна республіка» (https://youtu.be/Wov5gQcbo8E?si=5D9bHl1pUurit3Hn). 

Інал Тасоєв підписався в Instagram на одного з російських окупантів Владислава Качмазова, лайкнув фотографію Качмазова з війни, де він у військовій формі, зі зброєю та військовим символом Z на кепці. Інал Тасоєв також лайкнув відео на сторінці Качмазова, присвячене іншому російському окупанту, убитому в Україні, Ахмату Засєєву. Більше того, Інал Тасоєв лайкнув пост іншого користувача про смерть ще одного окупанта, а також пост про російську агресію проти Грузії у 2008 році (https://youtu.be/_sjQJdhu8dY?si=6Jl3x1495kSiEYaj). 

Яго Абуладзе висловив підтримку діяльності Нікіти Івкіна — «майстра спорту» та тренера з дзюдо, який добровільно пішов вбивати жінок, дітей та цивільних в Україні — у коментарі до одного з його постів (https://youtu.be/BdWMBb3UGF4?si=jugjPIf76AV2KN7y). 

Арман Адамян лайкнув кілька постів на підтримку Путіна та війни проти України в Instagram. Зокрема, він лайкнув фото з Путіним і одразу трьома військовими символами Z. (https://youtu.be/O3L1SkX9vXU?si=_ZFX-WZfkBqnKE7q). 

Дар'я Владимірова лайкнула звернення на підтримку війни від колишнього російського дзюдоїста та олімпійського медаліста Івана Ніфонтова в Instagram. «Я щиро підтримую Володимира Владимировича Путіна. Спеціальна військова операція - це не війна; це боротьба за мир. Знищуються лише військові об'єкти. Це необхідно для вирішення 8-річного конфлікту, яким страждають жителі Донбасу», — сказав Ніфонтов у своєму пості (https://youtu.be/n31zHTPFfSU?si=xWnqlApXED1XWaqv). 

Допуск цих спортсменів до Grand Slam в Ташкенті суперечить рішенням та рекомендаціям МОК від 28 березня 2023 року та 08 грудня 2023 року. Такі спортсмени не можуть брати участь у міжнародних змаганнях, включаючи кваліфікаційні турніри до Парижу 2024.

Незмінною залишається й позиція  України, що на тлі досі триваючої безпрецедентної жорстокої військової агресії російської федерації, підтримуваної республікою білорусь, проти України, представники країн-агресорів не повинні бути присутні на міжнародних спортивних аренах у будь-якому статусі.

Підписанти закликають Міжнародну федерацію дзюдо врахувати цю інформацію та вжити заходів у межах компетенції, щоб не допустити російських та білоруських спортсменів — прихильників війни проти України до участі у міжнародних змаганнях, включаючи Grand Slam в Ташкенті та інші кваліфікаційні турніри до Олімпійських ігор.

Окремо висловлюємо вдячність за додаткові докази порушення умов нейтральності вказаними спортсменами редакції https://watchers.media/ 

  




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux