• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Молодь та спорт: Європейська Комісія та Міністерство молоді та спорту України поглиблюють співпрацю
опубліковано 15 червня 2023 року о 14:08

Сьогодні у Києві відбулася зустріч Віце-президента Європейської Комісії з питань просування європейського способу життя Маргарітіса Схінаса та Міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта. Вони погодилися з важливістю продовження тісної співпраці з питань молоді та спорту, яка набуває все більшого значення у світлі неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України та її руйнівних наслідків для життя мільйонів молодих українців та для спортивного сектору країни. Вони також домовилися про подальшу роботу над спільним порядком денним у сфері молодіжної та спортивної політики між Україною та ЄС.

Результатами сьогоднішньої зустрічі є наведені нижче пункти:

  • Комісія вирішила започаткувати, починаючи з 2024 року, заходи з розбудови потенціалу для молоді та спорту в рамках програми Erasmus+ для країн Східного партнерства. 
  • Це дозволить українським організаціям брати участь у проектах міжнародної співпраці в країнах Програми Еразмус+ у сферах молоді та спорту. Відповідні організації зможуть подавати заявки на підтримку проектів, які сприяють поширенню спільних цінностей, добробуту людей та розвитку більш згуртованих громад.
  • Для сприяння посиленню співпраці в рамках Еразмус+ між спортивними організаціями з України та країн-членів ЄС можна було б організовувати щорічні вебінари. Європейська Комісія та Міністерство молоді та спорту України вже організували пілотний вебінар 7 квітня 2023 року.
  • Європейський корпус солідарності пропонує волонтерську діяльність молодим людям віком від 18 до 30 років, які легально проживають в ЄС та країнах-партнерах, до яких належить і Україна. У 2023 році в програмі вже представлені проекти, що пропонують допомогу та підтримку тим, чиє життя було зруйноване російською війною. Комісія вирішила продовжити ці волонтерські можливості у 2024 році.
  • В рамках регіональної програми EU4Youth ЄС підтримує молодь та молодіжний сектор в Україні у сфері зайнятості та підприємництва. У квітні 2023 року розпочався новий етап цієї програми, який зосереджується на залученні та розширенні можливостей молоді.

Це відбулося в контексті візиту віце-президента Схінаса до Києва, де він підписав Угоду про співробітництво в сфері освіти з Міністерством освіти і науки України.

Передумови 

Європейський Союз та Україна мають тісну та довготривалу співпрацю у сфері молоді та спорту в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підписаної 21 березня 2014 року.

Від початку російської війни Європейська Комісія продемонструвала свою солідарність з Україною та посилила підтримку і співпрацю, зокрема через програму Erasmus+. Бюджет Річної робочої програми на 2023 рік було збільшено на 100 мільйонів євро для підтримки тих, хто постраждав від війни, і ЄС забезпечив гнучкі можливості для молодих людей, а також молодіжних працівників та співробітників українських організацій, які працюють у сфері молоді, освіти та професійної підготовки.

Інформація про права та можливості підтримки в ЄС для молодих людей з України доступна на Європейському молодіжному порталі.

У сфері спорту Європейська Комісія у 2022 році заснувала нагороду "Спорт заради миру" в рамках програми BeInclusive EU Sport Awards, яка відзначає проєкти, що використовують спорт як засіб для просування миру та європейських цінностей. Нагороду "Спорт заради миру", вперше вручену у 2023 році, Андрій Чесноков, заступник міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції, вручив проєкту Youth Line з Португалії, який допомагає біженцям, що втекли від російської війни, будувати нове життя через розбудову громад та спортивну діяльність.

Цитати

 «Українська молодь відбудує сильну, демократичну та вільну Україну, коли прийде час. А спорт будує мости між людьми на основі принципів справедливості, солідарності, інклюзивності та толерантності. Я дуже задоволений результатами сьогоднішньої зустрічі і переконаний, що наші рішення матимуть значення для багатьох молодих людей і спортсменів по всій Україні» .

 Маргарітіс Схінас, віце-президент з просування європейського способу життя 

 «Міністерство молоді та спорту України цінує ефективну співпрацю з Європейською Комісією в інтересах української спортивної спільноти та української молоді, зокрема 2 мільйонів молодих українців, які знайшли тимчасовий захист у країнах-членах ЄС. Ми сподіваємося на вироблення спільних підходів у молодіжній та спортивній сферах для оптимізації нашої політики відповідно до європейських цінностей та статусу України як кандидата на вступ до ЄС».

 Вадим Гутцайт, Міністр молоді та спорту України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux