• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Буковині відбулася Міжнародна акція за участі молоді діаспори
опубліковано 30 серпня 2021 року о 09:44

26 - 27 серпня 2021 року в м. Чернівцях відбулася Міжнародна акція за участі молоді діаспори, яка цьогоріч є десятим ювілейним з’їздом молоді діаспори в Україні. Організаторами заходу є Міністерство молоді та спору України спільно з Чернівецькою обласною державною адміністраціє, Чернівецькою обласною радою, Чернівецькою міською радою, Світовим конгресом українських молодіжних організацій, за підтримки Чернівецького національний університету імені Юрія Федьковича, Інституту демократизації та розвитку, Національної молодіжної ради України, ГО «Всесвітній день вишиванки».

Молодіжна акція об’єднала понад 50 молодих людей з усіх куточків світу. Цьогоріч на Буковину приїхала молодь із 12 країн світу з числа лідерів українських молодіжних організацій діаспори, керівників діаспорних організацій, представників дипломатичних місій і органів виконавчої влади України, народних депутатів, відомих культурних та громадських діячів.

Метою заходу є згуртування керівників українських молодіжних організацій діаспори та України навколо ідеї кoнсoлiдацiï та об’єднання світового українства, розбудови міжнародних структур та розвитку неформальної освіти; змiцнення існуючих та налагодження нових контактів з молоддю, громадськими та культурними діячами Украïни.

На урочистому відкритті заходу учасників вітали заступники Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, та Андрій Чесноков, народний депутат Верховної Ради України IX скликання Георгій Мазурашу, президент Світового конгресу українських молодіжних організацій Дмитро Лекарцев, заступник Голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк, екс-голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, заступник міського голови Чернівців Юрій Лесюк, ректор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Роман Петришин, почесний консул України у Монреалі, член ради директорів Світового конгресу українців Євген Чолій та міський голова Кишинева Іон Чебан.

Заступник Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко під час свого виступу подякувала Світовому конгресу українських молодіжних організацій за ту роботу, що було спільно зроблено для підтримки та розвитку української молоді діаспори, зазначивши, що: «Молодь України та українська молодь діаспори - це неймовірний потенціал для підтримки та подальшого розвитку нашої незалежної держави. Міністерство молоді та спорту України готове докладати усіх можливих зусиль задля підтримки ініціатив молоді діаспори. Адже ці знання, цей унікальний міжнародний досвід, ваш вплив на інституції за кордоном - це те, що дуже допоможе інтеграції України до Європейського Союзу та глобального світу".

«Одним із напрямів діяльності Міністерства молоді та спорту є поглиблення співпраці з представниками закордонних українців у сфері молодіжної політики та сфері національно-патріотичного виховання. Уже багато років поспіль Міністерство реалізує заходи, в рамках яких щорічно в різних регіонах України проводяться з’їзди української молоді діаспори.

Ще одне наше спільне стратегічне завдання – популяризація у світовому інформаційному просторі української історії, мови та культури, видатних українських діячів мистецтва, освіти, науки, фізичної культури і спорту. Висвітлення вкладу представників етнокультурних менших України та громадян інших країн у боротьбу за державну незалежність і територіальну цілісність України, процес державотворення, українську наукову, духовно-культурну спадщину» - повідомила Марина Попатенко.

Важливими складовими цьогорічного форуму було обговорення під час панельних дискусій наступних тем: «Діаспора як бренд-амбасадори України у світі», «Культурна дипломатія», «Ed(you)cation» та «Роль молоді у формуванні державної молодіжної політики».

Андрій Чесноков у ході панельної дискусії «Діаспора як бренд-амбасадори України у світі» наголосив на важливості взаємодії Міністерства молоді та спорту України з молодіжними діаспорними організаціями у реалізації пріоритетів молодіжної політики, а також Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Світовим Конгресом Українців. На виконання згаданого Меморандуму розроблено проєкт Плану заходів, що наразі обговорюється з діаспорними організаціями.

«Молоді люди простіше об’єднуються у спільноти по всьому світу зі своїми однолітками, контактують з місцевими жителями у країні проживання, можуть комунікувати та транслювати українську культуру, а також протистояти фейкам та пропаганді, що поширюється у соціальних мережах та викривляє реальність. Крім того молоді люди цікавляться глобальними суспільно-політичними проблемами та знаходять креативні шляхи їх вирішення», - зазначив заступник Міністра.

А завершився захід Пленарним засіданням 3-го конгресу СКУМО та обранням нового президента СКУМО - Олександра Греченюка.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux