• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Закарпатті молодь з усієї країни вчилася працювати з інструментами громадської участі
опубліковано 01 жовтня 2021 року о 09:10

Із 28 по 30 вересня 2021 року в с. Кам’яниця Ужгородського району відбувся триденний Всеукраїнський тренінг з метою інформування молоді про безпосередні форми участі у суспільному житті. Метою заходу є підвищення рівня поінформованості молоді про безпосередні форми участі у суспільному житті, а також підвищення рівня участі молоді у процесах розроблення та ухвалення рішень на різних рівнях.

Актуальність проведення заходу полягає в тому, що методика участі молоді у процесах ухвалення рішень забезпечує реальне дотримання та практичне виконання принципів участі молоді у процесах формування та реалізації політики, прийняття ефективних рішень соціально-економічного, політичного та культурного життя.

Завдяки використанню методики участі молоді у процесах ухвалення рішень молодь навчиться аналізувати та прогнозувати різні варіанти політик та рішень у процесах їх прийняття на національному, регіональному та місцевому рівнях, що сприятиме залученню молоді у демократичний процес прийняття якісних та ефективних рішень відповідно до циклу політичного процесу прийняття рішень та наявного рівня участі (інформування, консультації, діалог, партнерство).

Протягом трьох днів молодь дізнавалася про роль та роботу молодіжних рад в Україні, конкурси проєктів для інститутів громадянського суспільства, роботу молодіжних центрів та просторів, молодіжні громадські організації (як інституції, що захищають права молоді), принципи участі у процесах ухвалення рішень через реалізацію власних ініціатив через громадський бюджет, роботу зі зверненнями, запитами на інформацію, електронними петиціями, консультаціями з громадськістю, громадські слухання.

Привітала учасників тренінгу під час відкриття заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко. Заступниця Міністра розповіла молоді про нові можливості участі молоді у процесах ухвалення рішень на національному, регіональному та локальному рівнях, а також нові інструменти, які будуть розроблені на виконання Закону України «Про основні засади молодіжної політики». Зокрема, Марина Попатенко повідомила, що наразі Мінмолодьспорт працює над рядом нормативно-правових актів, що стосуються діяльності Національної ради з питань молоді, радників з питань молоді, а також над удосконаленням Типових положень про молодіжні консультативно-дорадчі органи. Наразі Мінмолодьспортом вже розроблені проєкти постанов Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності Національної ради з питань молоді», «Про затвердження Змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», наказ Мінмолодьспорту «Про затвердження Рекомендацій щодо засад діяльності радників з питань молоді». Зазначені проєкти акти готуються до громадського обговорення.

Організатори заходу: Міністерство молоді та спорту України спільно з департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації, громадською організацією «Форум розвитку громадянського суспільства», координаційною радою Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux