• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Продовжено реалізацію Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні
опубліковано 15 лютого 2023 року о 21:25

На засіданні Ради безбар'єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської затверджено План заходів на 2023–2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Також участь в заході взяв заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний.

Відповідно до представленого документу заплановано 472 різноманітні проєкти з безбар’єрності, до виконання яких залучено 20 міністерств. Профільні міністерства реалізовуватимуть вісім флагманських проєктів.

Зазначимо, що пропри війну Мінмолодьспорту систематично приділяє належну увагу питанням створення рівних прав і можливостей кожної людини, у тому числі з інвалідністю, для занять фізичною культурою і спортом.

Зокрема, приведено у відповідність із положенням Конвенції про права осіб з інвалідністю нормативно-правові акти Мінмолодьспорту. Замінено терміни «спортсмен-інвалід», «інвалід» термінами «спортсмен з інвалідністю», «особа з інвалідністю». 

Запроваджено «спорт ветеранів війни» як окремий напрям спорту та внесено відповідні зміни до Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

Задля відновлення пошкодженої спортивної інфраструктури внаслідок війни здійснюється щоденний моніторинг та аналіз збитків для визначення об’єктів першочергового відновлення та забезпечення їх доступності для осіб з інвалідністю.  

Наразі здійснюється верифікація об'єктів спортивної інфраструктури, внесених до Реєстру спортивних споруд, у тому числі їх пристосування для використання усіма групами населення, зокрема, особами зі стійким обмеженням повсякденного функціонування, для занять руховою активністю та спортом. 

У 2023 році планується здійснити модернізацію/реконструкцію частини баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки з метою поліпшення безбар'єрного доступу та умов підготовки спортсменів, у тому числі з інвалідністю, до спортивних змагань.

Крім того, Мінмолодьспорту спільно з Міжнародною організацією з міграції здійснило опитування щодо оцінки стану доступності молодіжних центрів в Україні та їхніх потреб з метою створення необхідних умов для самореалізації молоді з інвалідністю. 

Також підвищено обізнаність співробітників молодіжних центрів щодо впровадження інклюзивних підходів під час роботи з молоддю. 

24 молодіжних центри та простори в 21 регіоні України стали хабами гуманітарної допомоги в рамках проєкту «СпівДія», в якому Мінмолодьспорт виступає партнером та який реалізується за підтримки Офісу Президента України. На сьогодні «СпівДія» отримала понад 330 тис. запитів на допомогу. Тут постраждалих українців від війни забезпечують їжею, засобами гігієни, надають психологічну, юридичну та іншу допомогу. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux