• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Секретар Національної платформи доброчесності спорту Наталія Радчук представила Україну на засіданні комітету Маколінської конвенції
опубліковано 11 жовтня 2024 року о 10:50

У місті Порту (Португальська Республіка) відбулося чергове засідання Комітету Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями - Маколінської конвенції (T-MC), у якому узяла участь начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мінмолодьспорту, секретар Національної платформи доброчесності спорту Наталія Радчук.

Засідання було присвячене питанням стратегічного розвитку та імплементації Маколінськоі конвенції на 2025-2027 роки, як орієнтиру для формування державної політики сторін Конвенції.

Окремої уваги було приділено важливості розширенню списку держав-членів Маколінськоі конвенціі. Так, у 2024 році Конвенцію було ратифіковано Бельгією та Литвою, що збільшило кількість держав, що ратифікували документ, до 11.

Члени Комітету ухвалили низку рішень за результатами напрацювань робочими групами T-MC документів з окремих напрямів діяльності, зокрема,  розроблення типової угоди про обмін даними між органами державної влади та спортивними організаціями, для подальшого її використання національними платформами протидії маніпулюванням спортивними змаганнями; з питань просування обгрунтованого беттінгу; вдосконалення проведення оцінки ризиків; протидії відмивання коштів через ставки на спорт, а також з питань моніторингу виконання положень Конвенції її учасниками.

У ході засідання Наталія Радчук поінформувала учасників про заходи з просування принципів доброчесності в українському спортивному русі. Зокрема, було презентовано проєкт модернізації веб-сайту Національної платформи доброчесності спорту в інформаційно-комунікаційну систему з обмеженим доступом, яка дозволить перевести обробку повідомлень про можливі маніпулювання спортивними змаганнями в цифровий спосіб. Окрім того, Наталія Радчук презентувала заходи, які вживаються Національною платформою доброчесності спорту з метою підвищення обізнаності спортсменів, тренерів та керівного складу національних спортивних федерацій на напрямі протидії маніпулювання спортивними змаганнями.

Секретар Національної платформи наголосила на необхідності посилення відповідальності за протиправний вплив на результати спортивних змагань та розширення повноважень правоохоронних органів для розслідування можливих маніпулювань. У цьому контексті Наталія Радчук поінформувала про розроблений Національною платформою законопроект, який внесено на розгляд Верховної Ради України.

Нагадаємо, що на сайті Національної платформи доброчесності спорту можна повідомити про договірні матчі та інші маніпулювання спортивними змаганнями.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux