• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Мінмолодьспорті показали, як саме представники країн-агресорів підтримують війну
опубліковано 29 травня 2024 року о 17:46

29 травня у приміщенні Міністерства молоді та спорту України провели пресконференцію, щодо порушення умов нейтральності російськими борцями та іншими спортсменами з країн-агресорів. 

Участь у пресконференції взяли очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний, керівник департаменту медіа-грамотності Центру протидії дезінформації РНБО України Іван Сличко та журналіст-розслідувач редакції Watchers.Media Артем Худолєєв.

Матвій Бідний зазначив, що спортсмени є частиною російської державної політики: 

«Ми розглядаємо цих атлетів як інструмент гібридного впливу росії. Російські спортсмени є членами російських спортивних федерацій та членами олімпійського комітету росії – організацій, які своїми діями та заявами підтверджують, що вони є частиною загарбницької державної політики росії», — наголосив посадовець. 

Очільник Мінмолодьспорту подякував журналістам та представникам Центру протидії дезінформації, які знаходять додаткові докази, що російські та білоруські спортсмени підтримують війну та не можуть вважатись «нейтральними»: 

«Ми разом із Національним олімпійським комітетом України звертаємося до МОК та спортивних федерацій із доказами, як конкретні атлети порушують критерії нейтральності. Сьогодні ми даємо трибуну та дякуємо нашим партнерам та колегам, які власноруч і роблять цю велику дослідницьку роботу — виявляють такі прояви і надають нам власне ту інформацію, яку ми потім використовуємо, щоб переконувати міжнародні інстанції ухвалювати правильні та відповідальні рішення», — сказав Матвій Бідний. 

У рамках пресконференції журналіст-розслідувач Watchers.Media Артем Худолєєв презентував дослідження, як спортсмени країн-агресорів підтримують війну. Він показав найбільш кричущі випадки, як представники рф та рб підтримують війну проти України. 

Артем Худолєєв зазначив, що найбільш лояльне ставлення до прихильників війни проявляють World Taekwondo (Світове тхеквондо), United World Wrestling (Об’єднаний світ боротьби) та International Judo Federation (Міжнародна федерація дзюдо).

Розслідувач підкреслив, що це спортсмени, які попередньо здобули олімпійські ліцензії, але їхню подальшу долю буде вирішувати спеціальна комісія МОК. 

«Зараз ми очікуємо, яке рішення прийме комісія Міжнародного олімпійського комітету», — зауважив Артем Худолєєв.

Керівник департаменту медіа-грамотності Центру протидії дезінформації РНБО України Іван Сличко зазначив, що ЦПД та Мінмолодьспорту плідно співпрацюють у рамках робочої групи з координації дій, спрямованих на недопущення представників росії і білорусі до участі у міжнародних спортивних змаганнях.

У цьому контексті Іван Сличко поінформував, що Центр на виконання покладених на нього завдань склав аналітичний звіт щодо спортсменів з російської федерації та республіки білорусь, які прямо чи опосередковано підтримують війну проти України.

Керівник департаменту акцентував на літніх Олімпійських іграх, які пройдуть цьогоріч у Франції. За його словами, світова спільнота має усвідомлювати, що спортсмени з росії і білорусі, які отримали попередні ліцензії у рамках спортивних федерацій, фактично є співучасниками війни в Україні і не можуть претендувати на статус індивідуальних нейтральних атлетів.

Тож важливо докладати спільних зусиль до відсторонення спортсменів з країн-агресорів від участі в Олімпійських іграх.

Зазначимо, що Мінмолодьспорт разом із Центром протидії дезінформації РНБО України, журналістами Watchers.Media та спортивною спільнотою сформували базу даних із понад 800 представниками росії та білорусі, які підтримують війну. З доказами, як саме кожен із цих спортсменів чи функціонерів підтримує війну загалом та диктатора путіна – зокрема. Разом з НОК України та спортивними федераціями ці факти передаються до Міжнародного олімпійського комітету.

Для детальнішої інформації пропонуємо ознайомитись із презентацією https://docs.google.com/presentation/d/15yhFbyTnyOxm1V5NvkLxsrr3zN4TrP7VEdJT2SglZP4/edit#slide=id.p





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux