• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Заява Мінмолодьспорту стосовно рішення Виконкому МОК від 28 березня 2023 року
опубліковано 29 березня 2023 року о 14:33

Міністерство молоді та спорту України засуджує часткову зміну позиції Міжнародного олімпійського комітету щодо недопуску російських і білоруських атлетів на міжнародні спортивні змагання, у зв’язку із оприлюдненням «Рекомендованих умов участі індивідуальних нейтральних атлетів та допоміжного персоналу з російськими і білоруськими паспортами у міжнародних спортивних змаганнях, організованих міжнародними федераціями та організаторами міжнародних спортивних подій» (далі – «Рекомендовані умови»).

Ми послідовно обстоювали і продовжимо наполягати на тому, що в умовах безпрецедентної неспровокованої військової агресії рф проти України за підтримки республіки білорусь, яка суперечить принципам Олімпійської хартії, представників держав-агресорок не має бути на міжнародних спортивних аренах.

Ми шкодуємо, що МОК використав занепокоєння, висловлене спеціальними доповідачками ООН щодо недискримінації виключно на основі громадянства спортсменів як привід, щоб радикально змінити свою попередню добре аргументовану позицію щодо рекомендації не допускати російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб до міжнародних спортивних змагань.

Мінмолодьспортом спільно з Національним олімпійським комітетом та українськими фахівцями зі спортивного права була вироблена обґрунтована правова позиція української сторони щодо необхідності подовження дії спортивних санкцій проти представників держави-агресора, яку було доведено до всіх суб’єктів Олімпійського руху (https://noc-ukr.org/news/23375/).

Ми взяли до уваги, що окреслене МОКом у «Рекомендованих умовах» визначення «нейтральної участі» було вироблено лише для тих міжнародних спортивних федерацій та/або організаторів міжнародних спортивних подій, які «вирішать на власний розсуд і відповідно до їхніх правил/статутів, а також з огляду на конкретні обставини дозволити повернутися до міжнародних спортивних змагань російським і білоруським атлетам».

Ми відзначаємо, що МОКом збережені санкції проти урядів рф та рб і очікуємо від нього жорсткого контролю усіх суб’єктів Олімпійського руху стосовно їх дотримання.

Ми зазначаємо, що «Рекомендовані умови» враховують позицію України та її однодумців щодо недопуску до змагань прибічників війни, а також військовослужбовців і правоохоронців рф та рб.

«Рекомендовані умови» відзначають, що участь команд з рф та рб не розглядається.

«Рекомендовані умови» фактично унеможливлюють демонстрацію у будь-який спосіб наявності у ході спортивних заходів будь-якої згадки чи ознаки присутності атлетів з рф та рб чи їхніх вболівальників.

Крім того, умовою участі так званих «індивідуальних нейтральних атлетів» є повна заборона будь-яких політичних коментарів до, у ході чи після заходу, а також наявності будь-яких ознак приналежності до держав-агресорок чи їх організацій (герб, прапор, кольори, емблеми, комерційні і некомерційні символи установ і організацій тощо) на формі, одязі, інвентарі, аксесуарах та особистих речах.

Виходимо з того, що «Рекомендовані умови» мають передусім бути застосовані у тих декількох видах спорту, де спортсменів з рф та рб вже було допущено до змагань.

Міністерство молоді та спорту України, дякуючи героїчній боротьбі Збройних Сил України, спільно з іноземними колегами, НОК України та іншими суб’єктами спортивного руху, Комітетом Верховної Ради України з питань молоді та спорту, дипломатами, українською діаспорою, атлетами та усіма прихильниками нашої держави продовжить роботу щодо недопущення представників рф та рб до міжнародних спортивних змагань, включаючи Олімпіаду, допоки триває російська збройна агресія проти України.






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux