• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Місцеві проєкти посилення участі молоді розробили ще три команди громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»
опубліковано 20 вересня 2021 року о 13:27

З 13 по 17 вересня у місті Київ відбувся п’ятиденний тренінг-семінар для команд громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні», в якому взяли участь команди Куяльницької громади (Одеська область), Великокопанівської громади (Херсонська область), Пришибської громади (Полтавська область).

Це друга зустріч команд громад відбулась у межах вже третього етапу компоненту «Молоді люди – повноправні громадяни», який має на меті підтримку змістовної участі молоді на місцевому рівні шляхом перегляду молодіжної політики та впровадження необхідних заходів, використовуючи стандарти Ради Європи. Мета тренінг-семінару - посилити спроможність представників та представниць команд громад-партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» впроваджувати на місцевому рівні молодіжну політику та здійснювати молодіжну роботу на підходах громадської активності та участі молодих людей.

Завдяки професійній роботі тренерської команди проєкту – Вікторії Безсмертної, Юлії Єлфімовою та Олександра Фомічова - вдалось створити простір для розвитку компетентностей, обміну думками, розбудови мереж та пошуку нових партнерів для команд громад – партнерів проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні».

14 вересня 2021 року Марія Сакута, начальник відділу регіональної молодіжної політики та підтримки ініціатив молоді департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України, зустрілась з учасниками та учасницями тренінг-семінару. Під час освітньої сесії вона представила нормативні документи, що регулюють молодіжну політику в Україні, зокрема Закон України «Про основні засади молодіжної політики», Національну стратегію державної молодіжної політики 2030, Державну цільову соціальну програму «Молодь України» на 2021-2025». Ця зустріч допомогла командам громад знайти відповіді на практичні запитання щодо застосування цих нормативних документів для посилення участі молодих людей у прийнятті рішень, щодо роботи та заснування молодіжних рад та молодіжних центрів на місцевому рівні.

Також учасники та учасниці відвідали з ознайомчим візитом Державну установу «Всеукраїнський молодіжний центр». Цей візит дозволив командам громад зустрітись з Максимом Луценко, начальником відділу сприяння розвитку молодіжної політики та розвитку молодіжних центрів ДУ «Всеукраїнський молодіжний центр», та дізнатись про підходи та діяльність Всеукраїнського молодіжного центру (ВМЦ), знайти відповіді на практичні запитання щодо створення молодіжного центру у громаді та можливості для співпраці з ВМЦ для посилення участі молодих людей у громадах. Нагадаємо, що Всеукраїнський молодіжний центр є партнером проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» у межах компонента «Активізація молодіжних центрів та молодіжна робота».

16 вересня 2021 року учасники та учасниці дізнались про досвід роботи молодіжних центрів з різних областей України.

 Анжела Тимченко, директорка Комунального закладу «Ніжинський міський молодіжний центр» (Ніжин, Чернігівська область) розповіла, як ініціювали створення молодіжного центру, як отримали фінансування на облаштування, як проводили дослідження потреб молодих людей та визначали напрямки діяльності, як визначають обсяг фінансування та залучають ресурси.

Марія Луцак, керівниця громадської організації ДІЄ Добрі Ідеї Єднають, презентувала досвід роботи молодіжного центру в Печеніжинській ТГ (Коломийський район, Івано-Франківська область), зокрема згадала про майстерні, пересувний кінотеатр та підтримку молодих жінок, які знаходяться у декретній відпустці.

Роман Кудрявцев, проєктний менеджер Царичанської громади, презентував досвід роботи Царичанського молодіжного центру (Дніпровський район, Дніпропетровська область) та розповів, що центр розпочав свою діяльність як молодіжний центр з переглядів кіно та обговорення. Зазначив, що створення молодіжної ради стало початком створення молодіжного центру, бо представники молодіжної ради стали містком між молоддю та місцевою владою, та наголосив на важливості постійної комунікацій влади, бізнесу та громади.

Під час тренінг-семінару представники та представниці команд громад-партнерів проєкту досліджували та обговорювали разом:

  • роль молодих людей у житті громади та громади в житті молодих людей (можливості та сфери відповідальності);
  • інклюзивні підходи у молодіжній політиці та молодіжній роботі, визнання цінності участі різних категорій молоді;
  • стандарти і підходи Ради Європи та законодавство України у сфері молодіжної політики та молодіжної роботи, вміння їх використовувати на практиці;
  • потенціал молодіжних рад та молодіжних центрів для посилення молодіжної участі та можливого їхнього впливу на прийняття рішень, що стосуються життя молодих людей у громаді;
  • нормативні документи, що регулюють окремі питання роботи молодіжних центрів, та приклади адвокатування своїх пропозицій;
  • форми та методи молодіжної роботи, зокрема підходів неформальної освіти тощо.

Під час тренінг-семінару командами громад опрацьовані результати дослідження стану молодіжної політики та потреб, проведеного дослідницькою командою проєкту Ради Європи у десяти громадах-партнерах у лютому-березні 2021 року. Ці результати дали можливість командам громад обговорили актуальність ідей, запропонованих для реалізації у межах співпраці з проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» та провести аналіз цих ідей за допомогою ПЗПМП підходу (Право-Засоби-Простір-Можливості-Підтримка), що відповідає змісту Переглянутої Європейської хартії про участь молоді в місцевому та регіональному житті.

Подальша діяльність команд громад – партнерів передбачає реалізацію місцевих проєктів посилення участі молоді та громадської активності за експертної менторської підтримки Проєкту.

Громади – партнери проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні»:

  1. Васильківська громада, Київська область.
  2. Великокопанівська громада, Херсонська область.
  3. Курненська громада, Житомирська область.
  4. Куяльницька громада, Одеська область.
  5. Новоукраїнська громада, Кіровоградська область.
  6. Опішнянська громада, Полтавська область.
  7. Присиваська громада, Херсонська область.
  8. Пришибська громада, Полтавська область.
  9. Ужгородська громада, Закарпатська область.
  10. Хорошівська громада, Житомирська область.

Нагадаємо, 13-16 та 20-23 липня 2021 року представники та представниці команд Опішнянської громади (Полтавська область), Присиваської громади (Херсонська область), Ужгородської громади (Закарпатська область) взяли участь у двотижневому тренінг-семінарі в онлайновому форматі з посилення участі молоді та громадської активності.

5–9 липня 2021 року представники та представниці Васильківської громади (Київська область), Курненської громади (Житомирська область), Новоукраїнської громади (Кіровоградська область) та Хорошівської громади (Житомирська область) взяли участь у п’ятиденному тренінг-семінарі з посилення участі молоді та громадської активності.

Детальніше про проєкт та ресурси Ради Європи у сфері молоді за покликанням: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/youth-for-democracy-in-ukraine

Проєкт «Молодь за демократію в Україні» реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки та ґрунтується на попередньому досвіді та продуктивній двосторонній співпраці Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України у межах Рамкової програми співробітництва в галузі молодіжної політики між Радою Європи та Міністерством молоді та спорту України на 2016-2020 роки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux