• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вадим Гутцайт: Спортивні санкції проти росії та білорусі повинні залишатися — наша незмінна позиція
опубліковано 21 грудня 2022 року о 13:55

Про це наголосив Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт у розмові з журналістами телеканалу «FREEДОМ». 

«Ми вдячні багатьом країнам за підтримку наших спортсменів, МОК — за надані ще на початку війни рекомендації та рішення щодо скасування проведення спортивних змагань у країнах, які воюють на Україні. І для нас абсолютно недопустимо, аби російські та білоруські спортсмени виступали на міжнародних змаганнях, навіть під нейтральними прапорами», — сказав міністр.

У ході розмови було обговорено позиції різних країн та міжнародних федерацій щодо цього питання, а також варіанти, які вони розглядали щодо можливості допуску російських і білоруських спортсменів до змагань. 

Як приклад Вадим Гутцайт зазначив, що влітку на Міжнародному саміті міністрів спорту представники окремих держав запропонували рекомендувати організаторам проведення спортивних змагань пропонувати спортсменам з рф та фб написати непублічну заяву (декларацію) про непідтримку так званої спеціальної військової операції в Україні. 

Україна ні тоді, ні зараз не розглядає такого варіанту «допуску» спортсменів з країн-агресорок до міжнародних змагань. При цьому досвід інших країн лише підтверджує правильність нашої позиції.

«У Великій Британії під час тенісного турніру російським спортсменам запропонували підписати таку непублічну декларацію про непідтримку війни та свого уряду. Вони відмовились! Відмовляються, мовчать — значить признають і підтримують дії своєї країни», — резюмував Вадим Гутцайт.

Натомість українські спортсмени не мовчать. Очільник профільного міністерства України нагадав про випадки, коли українські боксери вийшли з прапором України, гордо заспівали наш гімн на міжнародних змаганнях, але відмовилися від участі на одній арені зі спортсменами з рф. Свідому позицію продемонстрували й українські дзюдоїсти.

За словами Міністра молоді та спорту України, він завжди буде поруч з українськими спортсменами та підтримає їх на професійному фронті. Адже спільно боремось за незалежність і славу України.

«Ми боремось сьогодні на професійному, спортивному й дипломатичному фронтах. Кожен займається своєю справою… На дипломатичному фронті ми пишемо листи, беремо участь у конгресах, показуємо, що відбувається в Україні, як постраждала спортивна інфраструктура, скільки спортсменів уже вбито, і пояснюємо, чому російські та білоруські спортсмени не повинні бути на міжнародних змаганнях», — зауважив міністр.

Повен запис інтерв’ю нижче 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux